FOTO: Ugunsgrēks nopostījis daļu Parīzes Dievmātes katedrāles (papild.) • IR.lv

FOTO: Ugunsgrēks nopostījis daļu Parīzes Dievmātes katedrāles (papild.)

9
Parīzes iedzīvotāji vēro ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē. Foto: EPA/IAN LANGSDON

(papildināta no sākuma)

Milzu ugunsgrēks, kas pirmdien izcēlās Parīzes Dievmātes katedrālē, “tiek kontrolēts” un ir daļēji nodzēsts, otrdienas rītā paziņoja Parīzes ugunsdzēsēji pēc stundām ilgas cīņas ar liesmām.

“Ugunsgrēks tiek pilnīgi kontrolēts. Tas ir daļēji nodzēsts, vēl ir izkliedēti uguns perēkļi, kas jānodzēš,” sacīja Parīzes ugunsdzēsēju brigādes preses sekretārs pulkvežleitnants Gabriēls Pli.

Pirmdienas vakarā Parīzes ugunsdzēsēju priekšnieks Žans Klods Galē paziņoja, ka “Dievmātes katedrāles galvenā celtne ir izglābta un saglabāta” un ēkas abi galvenie torņi ir izglābti no aizdegšanās. Galē arī kā lielu ugunsdzēsēju sasniegumu pieminēja to, ka viņiem ir izdevies novērst liesmu izplatīšanos uz ziemeļu puses zvanu torni un tā katastrofālu sagrūšanu.

Viņš gan atzina, ka uguns ir nopostījusi divas trešdaļas katedrāles jumta seguma, un piebilda, ka ugunsgrēkā ir ievainots viens ugunsdzēsējs. Galē sacīja, ka ugunsdzēsēji naktī turpinās strādāt, dzesējot izglābto celtni.

Parīzes mērs Anna Idalgo sacīja, ka ir izglābta ievērojamā mākslas darbu un svētlietu kolekcija, kas atradās šajā katedrālē.

Jau ziņots, ka pirmdienas pēcpusdienā izcēlās ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu. Ugunsgrēkā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Dega dievnama jumts un liesmoja ēkas iekšiene. Parīzes centrā sapulcējušies vietējo iedzīvotāju un tūristu pūļi bija šokēti par katedrāles degšanu.

Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja, ka cīņai ar ugunsgrēku mobilizēti 400 ugunsdzēsēji. Francijas ugunsdzēsības dienests pavēstīja, ka tas “nav drošs”, vai degšanu var apturēt.

Sociālajos tīklos izliktajās fotogrāfijās un video redzams, kā gotiskās katedrāles jumtu un torni apņēmušas liesmas un milzīgi dūmu mākoņi. Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi 12.gadsimta katedrāles torņa smaile. Kā vēsta telekanāls BFMTV, 93 metrus augstā smaile bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Parīzes mēra vietnieks Emanuels Gregors teica, ka katedrāle ir cietusi milzīgus postījumus. Ārkārtas dienestu darbinieki tagad cenšas glābt mākslas darbus katedrālē. Katedrālē atrodas liels daudzums nenovērtējamu mākslas un kultūras priekšmetu.

Katedrāles preses pārstāvis paziņoja, ka deg visa katedrāles koka iekšiene un, visticamāk, tiks iznīcināta.

Parīzes iedzīvotāji vēro ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē. Foto: EPA/IAN LANGSDON

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem. Parīzes prokuratūra sākusi izmeklēšanu par ugunsgrēka izcelšanos.

Parīzes mērs Anna Idalgo tviterī to nodēvējusi par šausmīgu ugunsgrēku. “Parīzes ugunsdzēsības dienests mēģina kontrolēt liesmas,” raksta Idalgo.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs pavēstīja, ka tiek veikti ārkārtas pasākumi, lai glābtu katedrāli.

Parīzes policija lūdz iedzīvotājus turēties atstatus no rajona Parīzes centrā, lai katedrālei varētu piekļūt glābšanas dienestu automašīnas.

Neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā. Par cietušajiem netiek ziņots.

Parīzieši noskatās uz uguns plosīto katedrāli. Foto: AFP

Francijas prezidents Emanuels Makrons ugunsgrēka dēļ atcēlis pirmdienas vakarā ieplānoto uzrunu televīzijā, kurā viņš grasījās izklāstīt savu plānu, kā viņš gatavojas atbildēt uz pilsoņu sūdzībām, kuru dēļ sākās “dzelteno vestu” protesta kustība.

Makrons ieradies notikuma vietā un izteicis solidaritāti ar visiem katoļiem un visu Francijas tautu. Pēc tam Makrons devies tikties ar Parīzes policiju.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks izteicis līdzjūtību Parīzes iedzīvotājiem. “Parīzes Dievmāte ir visas Eiropas Dievmāte,” tviterī raksta Tusks. “Mēs visi šodien esam ar Parīzi.” Līdzjūtību Francijai izteicis Vatikāns un daudzi pasaules līderi.

Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) paudis solidaritāti Francijas iedzīvotājiem saistībā ar ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē, un arī citi politiķi un amatpersonas dalījušās skumjās par notiekošo.

Ministrs sociālajā tīkla “Twitter” vēsta, ka šis ugunsgrēks viņam atsauc atmiņā baisās un skumjās sajūtas, kādas izjutis pirms teju sešiem gadiem, kad dega Rīgas pils. Ministrs pauž cerību, ka postījumi nebūs lieli, vienlaikus izsakot Latvijas solidaritāti Francijas iedzīvotājiem. Rinkēvičs uzsver, ka šī ir skumja diena Parīzei, Francijai un visai pasaulei.

Katedrāle ir visapmeklētākais vēstures piemineklis Eiropā un to katru gadu apmeklē ap 13 miljoniem cilvēku.

ANO kultūras aģentūra UNESCO paziņoja, ka “stāv līdzās Francijai, lai glābtu un atjaunotu katedrāli”.

Deg Parīzes Dievmātes katedrāle. Foto: AP

Komentāri (9)

Sskaisle 16.04.2019. 09.22

Man šī nelaime ir tikai kārtējais atgādinājums, ka nekas nav pašsaprotami.
Ja nav atbildība, tad nelaime ir klāt.

Vēl man šī nelaime atgādina , ka kultūras un vēstures pieminekļi var aiziet bojā dažādi – nejaušā , stihiskā ugunssgrēkā, bet var tā kā Rīgā , kad vispirms pieminekļus nolaiž līdz graustu līmenim un tad izraisa ugunsgrēkus un tad tos novāc un uzceļ vietā betona stikal klučus, kuri stāv pustukši – vai pat tukši, tieši tāpat kā iznīcinātie pieminekļi.

Šai numurā izlasīju par Rīgas attīstības plānu. Sapratu, ka turpinās izcirst kokus, lai attīstītu būvniecību un lai ļautu sagrūt un iznīcināt vecās ēkas – pieminekļus. Tādi saimnieki Rīgā no kremļa te sabraukuši un tagad valda

Jā – nekas nav tā – pašsaprotami un vienkārši – visam ir sekas

+4
-2
Atbildēt

0

QAnon 16.04.2019. 15.46

Re&Re, Skonto būve, Binders, ABLV un Rietumu bankas ir pederastu partijas stipendiju maksātāji. Čekas un čekas kontrolētās firmas taču nealgos tos, kas varētu likvidēt čekistu varu Latvijā. Vai man lieku reizi jāatgādina, kā Vienotība par brāķi “Gudrona dīķu” projektā čekistiem no valsts budžeta uzdāvināja papildus 16,5 miljonus https://www.lsm.lv/raksts/zinas/latvija/ziedojumi-partijam-sogad-parsniegusi-miljonu-eiro.a285977/, bet par brāķi Stradiņa slimnīcā vēl 16 https://www.tvnet.lv/6437122/stradina-slimnicas-jauna-korpusa-buvniecibai-papildus-nepieciesami-vismaz-16-miljoni

+1
-1
Atbildēt

0

QAnon 16.04.2019. 13.36

Uzreiz nāk prātā ugunsgrēks Vienotības saimnieku, valsts pasūtījumu monopolistu Re&Re remontētā Rīgas pilī.

+1
-1
Atbildēt

1

    Sskaisle > altinyildiz 16.04.2019. 14.16

    re taču ir naciķu barotava –
    kas tad nu ? tevi vairs neinformē par notiekošo ?

    +1
    -1
    Atbildēt

    2

    andrejs > Drosma 16.04.2019. 17.28

    re taču ir barotava
    ———————–
    Ko tu tur pļerksti?

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 16.04.2019. 17.35

    naciķu sargsunītis andrejiņš ieradies – uzraudzīt situāciju –
    skrien pa gaisu kremļa kalps sasodītais –

    mes taču tāpat visu redzam un saprotam

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu