Starp divām pasaulēm • IR.lv

Starp divām pasaulēm

Rinda pēc pārtikas Haulas nometnē. Foto — AFP/LETA
Bens Habards, © The New York Times News Service

Pārapdzīvotā gūstekņu nometnē Sīrijas ziemeļaustrumos uzturas vairāk nekā 72 000 sagrautā islāmistu kalifāta bijušo iedzīvotāju. Ko ar viņiem iesākt?

Viņa pameta Nīderlandi, lai pievienotos Daesh, un apprecēja vienu no karotājiem. Vīrs gāja bojā. Apprecēja citu karotāju un palika stāvoklī neilgi pirms otrā vīra nāves. Pagājušajā mēnesī, kad pašpasludinātā Islāma valsts sagruva pilnībā, sieviete kopā ar dēlu padevās ASV atbalstītajiem kurdu spēkiem un nonāca Haulas nometnē. Šo milzīgo telšu pilsētu Sīrijas ziemeļaustrumu nostūrī tagad var uzskatīt par tā dēvētā kalifāta pēdējo palieku.

«Vienīgais, ko vēlos, ir atgriezties normālā dzīvē,» saka 34 gadus vecā Dženeta Jahani. Pie vienas kājas pieķēries trīs gadus vecais Ahmeds, kura augums raustās no stipra klepus. 

Kad 23. martā Daesh zaudēja savu pēdējo nocietinājumu, tas bija būtisks tri-umfs cīņā pret vienu no bīstamākajiem teroristu tīkliem pasaulē. Taču nekavējoties radās cits akūts jautājums — ko darīt ar tūkstošiem cilvēku, kas savulaik no dažādām valstīm pievienojās džihādistiem un tagad  viņiem nav, kur doties.

Dzeloņstiepļu ieskautajā Haulas nometnē, kas iekārtota akmeņainā apvidū, decembrī uzturējās aptuveni 9000 cilvēku. Krītot pēdējiem Daesh bastioniem, telšu pilsētas iemītnieku skaits jau pārsniedzis 72 000.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu