Padome peļķē • IR.lv

Padome peļķē

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vadītāja Dace Ķezbere. Foto — LETA
Māra Miķelsone

Vienpadsmit dienas — tik īsu laiku spēkā bija Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums par konkursā izraudzītajiem jaunajiem LTV vadītājiem, Olainfarm mārketinga tirgus analītiķi Eināru Gielu kā valdes priekšsēdi un bijušo Dziesmusvētku izpilddirektori Evu Juhņēviču kā valdes locekli satura jautājumos. Darbs viņiem bija jāsāk 15. aprīlī, bet pēc plašiem mediju profesionāļu iebildumiem par Giela neatbilstību amatam jau 8. aprīlī vispirms Juhņēviča un tad arī Giels sociālajos tīklos paziņoja par atteikšanos ieņemt LTV vadošos posteņus.

Lai arī Giels kā atkāpšanās iemeslu min pret viņu izdarīto spiedienu, patiesais iemesls varētu būt viņa neatbilstība Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumam. Tas noteic, ka par sabiedriskā medija valdes locekli «var apstiprināt personu, kurai ir laba reputācija, augstākā izglītība un vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze plašsaziņas līdzekļu jomā vai uzņēmumu vadībā». 

NEPLP nebija ņēmusi vērā, ka Gielam nav nekādas pieredzes ne mediju darbā, ne likumā prasītās pieredzes uzņēmumu vadībā. Tāpēc Latvijas Žurnālistu asociācija 5. aprīlī lūdza Ģenerālprokuratūru reaģēt uz likumpārkāpumiem NEPLP darbībā, bet pašu padomi jau atkārtoti aicināja atcelt savu nelikumīgo lēmumu un izsludināt jaunu konkursu. Prokuratūra šonedēļ sākusi pārbaudi par LTV konkursa atbilstību likuma prasībām.

NEPLP nespēja kliedēt arī LTV darbinieku arvien pieaugošās bažas, ka amatā iecelts profesionāli nepiemērots kandidāts. Vienīgais neatlaistais LTV valdes loceklis Ivars Priede paziņoja, ka «nepārtraukti jāatvaira acīmredzami mēģinājumi vājināt LTV pozīcijas». Aicinājumu NEPLP atcelt savu apšaubāmo lēmumu 2. aprīļa raidījumā 1:1 izteica žurnālists Gundars Rēders. Kad Giels vēlāk izteicās, ka pēc stāšanās amatā lemšot par viņa turpmāko darbu LTV, ar Rēderu solidarizējās citi LTV žurnālisti, kuri bija gatavi atstāt darbu, ja atlaidīs Rēderu. Tāpat atbalstu LTV kolēģu aicinājumam atcelt NEPLP lēmumu pauda TV3 raidījuma Nekā personīga žurnālisti un Latvijas Radio kolektīvs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu