Atā, Nil! • IR.lv

Atā, Nil!

2
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

Ministra Jura Pūces 5. aprīlī no amata atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs izrādās jau piecpadsmitais pašvaldības vadītājs, kurš ar ministra rīkojumu zaudējis savu krēslu kopš 2002. gada. Ušakovs sola tiesā apstrīdēt Pūces rīkojumu un izmaksas segšot no savas kabatas. Atstādināšanu viņš uzskata par politisku izrēķināšanos un pagaidām savu kabinetu Rīgas domē nepamet, bet biroja darbinieki tiks norīkoti palīdzēt mēra pienākumu izpildītājam Oļegam Burovam un jaunajam vicemēram Vadimam Baraņņikam.

Pūces rīkojumā uzskaitīti vairāki Ušakova kā mēra un pašvaldības uzņēmuma Rīgas Satiksme (RS) kapitāla daļu turētāja pārkāpumi. No 12 pārmetumiem, kurus Pūce sākotnēji izvirzīja Ušakovam, lēmumā par atstādināšanu palikuši tikai trīs galvenie — visi saistīti ar RS. Pirmkārt, nepareizi iegrāmatotā nauda, ko dome piešķīrusi pamatkapitāla palielināšanai, bet RS izmantojusi kā ieņēmumus un «vienkārši iztērēja», kā secinājis Pūce. Runa ir par 18 miljoniem 2017. gadā un 10 miljoniem 2016. gadā. Saistībā ar šiem 28 miljoniem ministrija nosūtījusi lūgumu KNAB un Ģenerālprokuratūrai izvērtēt, vai Ušakovs nav saucams pie kriminālatbildības par krāpšanu un amatpersonu bezdarbību, kas izraisījusi smagas sekas.

Tāpat rīkojumā teikts, ka Ušakovs nav bijis «krietns un rūpīgs saimnieks» saistībā ar Solaris autobusu iepirkumu, kura iespējamo korupciju šobrīd izmeklē KNAB — lēmumi par to pieņemti steigā, bez ekspertu atzinumu sagaidīšanas.

Rīkojumā iekļauts arī Valsts kontroles secinātais, ka nav iespējams izsekot, kādiem mērķiem saistībā ar stāvvietām Rīgā izlietoti apmēram deviņi miljoni eiro. Ministrija secina, ka Ušakovs ar šīm darbībām ir pieļāvis kapitālsabiedrību pārvaldības, pašvaldību un grāmatvedības likumu pārkāpumus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu