VIDEO: Rīga 2030 - vai dižkoku celmi un betona dārzi? • IR.lv

VIDEO: Rīga 2030 – vai dižkoku celmi un betona dārzi?

Lucavsalā.
Linde Dambe

Tikko iestājies pavasaris – violeti krokusi un pirmās kamenes. Lucavsalas tālākajā galā zeme vēl slapja, ūdens līmenis Daugavā augsts. Dārzos jau rosās – apzāģē kokus, pārvelk siltumnīcas un pielabo žogus. Sala gatavojas Lielajai talkai 27. aprīlī.

Jā, tur ir savas problēmas, bet tur ir arī risinājumi un uzņēmīgi ļaudis. Zaļi un ilgtspējīgi domājoši pilsētnieki no visām Rīgas apkaimēm rod mieru urbānajā dabā tieši Lucavsalas mazdārziņos. Daži dārzi vēl ir brīvi, arī tu vari pievienoties!

Bet Rīgas attīstības plānā Lucavsala nav paredzēta kā zaļa paradīze betona džungļu vidū. Plānā ir tilts uz Zaķusalu tieši tur, kur tagad dižojas lielā liepa un vīksna. Plānā ir ceļi tieši tur, kur ļaudis šobrīd aktīvi jau kopj dārzus.

Ceļš ir arī pāri mierīgajām takām, kur gluži kā laukos skraidelē bērni. Kazas sēkļa dārziem tieši pa vidu ir plānots ceļš, bet varēja taču gar malu un varēja vispār neplānot. Ir zīmēts pat tilts pāri Bieķengrāvim un Jumpravsalai, kas ir dārzi ar simts gadu vēsturi. Lai arī kopējā kartē Lucavsala izskatās samērā zaļa, mazdārziņu kartē tā iezīmēta sarkana – dārzus paredzēts likvidēt. Arī otrpus Salu tiltam esošais zaļais bērnu laukums ir tikai ilūzija, plānā tur ir apbūve.

Pilsētai ir jāattīstās, bet tam ir jānotiek cilvēcīgi. 8.aprīlī notikušajā iedzīvotāju un pilsoniski aktīvo organizāciju forumā “Par cilvēkiem draudzīgu Rīgu” šī pārliecība izskanēja visās darba grupās. Darba grupa par zaļo vidi pilsētā aktualizēja arī Lucavsalas nozīmi Rīgas iedzīvotāju labklājībai un pārsprieda tās potenciālo attīstību. Īpaši centrā dzīvojošie izjūt slikto gaisa kvalitāti, putekļus, koku trūkumu, zaļo zonu neesamību māju tuvumā. Tas rada papildus spriedzi un trauksmi.

Lucavsala ir pāris minūšu velo brauciena attālumā. Tai jāturpina būt par vietu, kur atpūsties pēc garas darba dienas. Kur priekšroka ir cilvēkam – gājējam, velobraucējam, ratiņkrēslam. Kur droši jūtas bērni un seniori. Lucavsalai jāattīstās kā zaļajam centram!

Mazdārziņi ir daļa no Eiropas galvaspilsētu teritoriju plāniem. Urbānā dārzkopība ir daļa no pilsētnieku dzīves. Lucavsalas dārziem ir jāpiešķir teritorijas plānojumā statuss kā pastāvīgi izmantojamai teritorijai tieši šim mērķim. Ap dārziem gribam redzēt dendroloģiskus stādījumus, nūjošanas un skriešanas takas. Gribam redzēt putnu vērošanas vietas un vides izglītības programmas bērniem. Pilsēta nav tikai darījumu centrs, pilsētā ir jāvar dzīvot! Dzīvosim zaļi!

Aicinām iedzīvotājus būt aktīviem un nepieļaut attīstības plānus, kas nav mūsu labsajūtas interesēs, bet vairos tikai gaisa piesārņojumu un betona seguma apjumus galvaspilsētā. Līdz 10.aprīlim Rīgas plānošanas dokumenta apspriešanā ieraksti savus ierosinājumus, tava līdzdalība palīdzēs!

Video par Lucavsalu varat noskatīties šeit.

 

Autore pārstāv Lucavsalas ekokopienu

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu