Darbu nesākuši, atkāpjas jaunieceltie LTV valdes locekļi • IR.lv

Darbu nesākuši, atkāpjas jaunieceltie LTV valdes locekļi

2
Latvijas Televīzijas valdes locekle digitālās attīstības un satura jautājumos, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča (no kreisās) un jaunieceltais LTV valdes priekšsēdētājs, Latvijas zāļu ražotāja "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķis Einārs Giels piedalās preses konferencē pēc NEPLP sēdes, kurā apstiprināja jauno LTV valdi. Foto: Zane Bitere, LETA

Pirmdien NEPLP tikās ar ieceltajiem LTV valdes locekļiem Eināru Gielu un Evu Juhņēviču un pārrunāja aktuālo situāciju. Pusdienlaikā abi pretendenti informēja par atteikšanos no konkursa kārtībā iegūto amatu ieņemšanas.

“NEPLP izprot un respektē abu pretendentu lēmumu,” vēsta NEPLP, piebilstot, ka NEPLP uzskata, ka konkursa norise ir bijusi likumīga.

Pirmā no amata atteicās nesen amatā ieceltā LTV valdes locekle digitālās attīstības un satura jautājumos Eva Juhņēviča. Pēcpusdienā attiecīgu lēmumu pieņēma arī Giels.

Esošā situācija nokauj jebkādas cerības vienam stāties pretī tik intensīvam spiedienam, komentējot lēmumu atteikties no Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja amata, aģentūrai LETA sacīja Giels. Viņš joprojām uzskata, ka viņa zināšanas un kompetences lieti noderētu LTV stratēģijas izstrādē un realizācijā, bet saistībā ar lielo spiedienu, ko izraisījušas vairākas puses, labam menedžerim ir jāsaredz arī iespēja atkāpties, izvērtējot nākotnes perspektīvas.

Giels teica, ka pret viņu kā personību tika izdarīts liels spiediens. “Izvērtējot visus notikumus, kas bija vērsti pret mani kā pret personību nepamatotā formātā, turklāt bez jebkādas iespējas pierādīt pretējo, kas liecina par to, ka tiek manipulēts ar žurnālistu neatkarīgo viedokli, gan arī ar Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) kā neatkarīgo institūciju, es atsaucu savu kandidatūru,” pauda Giels. “Jāatzīst, ka šī mašinērija patiesi nokauj jebkādas cerības vienam stāties pretī tik intensīvam spiedienam,” uzsvēra Giels.

Viņš pauda nožēlu par to, ka ir radusies šāda bezkompromisa situācija. Situācija tikai norāda, ka “viens nav racējs un vajag lielāku sabiedrības atbalstu pārmaiņām”.

NEPLP locekļi neplāno atkāpties no amatiem, aģentūrai LETA sacīja NEPLP locekle Aurēlija Ieva Druviete. NEPLP esot pārliecināta, ka īstenotais LTV valdes konkurss noticis likumīgi, savukārt izskanējusī kritika tikusi ņemta vērā, izvērtējot procesus.

Druviete piekrita, ka uzticības līmenis NEPLP situācijas ar LTV valdi dēļ varētu būt mazinājies, taču viņa uzsvēra, ka tas nozīmē uzdevumu strādāt pie tā, lai uzticības līmeni veicinātu. Druviete atkārtoti norādīja, ka šajā situācijā bija novērojams politiskais spiediens, taču viņa arī atzina, ka šoreiz spiedienu izdarījusi arī pati mediju nozare.

NEPLP marta beigās nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt mārketinga tirgus datu analītiķi Latvijas farmācijas kompānijā “Olainfarm” Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicināja NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. “Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu,” pauda asociācijā.

LŽA iesniedza ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram lūgumu izvērtēt konkursa rezultātus, jo NEPLP bija pārkāpusi Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu, kura 65. pants nosaka – “par sabiedriskā elektroniskā plašsaziņas līdzekļa valdes locekli var apstiprināt personu, kurai ir laba reputācija, augstākā izglītība un vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze plašsaziņas līdzekļu jomā vai uzņēmumu vadībā”. Šādas pieredzes Gielam nav.

Savukārt Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt LTV valdes konkursa rezultātus, kā arī aicinās izvērtēt NEPLP darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. “Jaunā Vienotība” paziņoja, ka NEPLP rīkotajā LTV valdes konkursā saskatāms likuma pārkāpums. Citi politiķi gan norādījuši, ka Saeimai nav tiesību lemt par LTV valdes konkursa rezultātiem.

Aicinājumu pārskatīt konkursa rezultātus pauda arī Latvijas Televīzijas, kā arī televīzijas kanāla TV3 raidījuma “Nekā personīga” komanda.

Komentāri (2)

tonijs 09.04.2019. 14.27

LTV vadībai izraudzītā Giela pārzināts uzņēmums palicis valstij parādā ap 77 000 eiro https://www.lsm.lv/raksts/zinas/zinu-analize/ltv-vadibai-izraudzita-giela-parzinats-uznemums-palicis-valstij-parada-ap-77-000-eiro.a315393/

+1
0
Atbildēt

0

QAnon 08.04.2019. 17.23

Ir jānāk Heraklam, kurš iztīrītu tos Augeja staļļus. Tendenciozie, melīgie un pērkamie žurnaļjugas, čekas propagandoni, pavisam zaudējuši mēra sajūtu. Izdzimteņi iedomājušies, ka viņi valda Latvijā.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu