Raidījuma "Nekā personīga" žurnālisti aicina atcelt LTV valdes konkursa rezultātus • IR.lv

Raidījuma “Nekā personīga” žurnālisti aicina atcelt LTV valdes konkursa rezultātus

1
Latvijas Televīzijas darbinieka soma. Foto: Toms Koklītis, LETA

TV3 raidījuma “Nekā personīga” žurnālisti svētdien sava raidījuma noslēgumā solidarizējās ar kolēģiem sabiedriskajā medijā un arī pauda aicinājumu atcelt konkursa rezultātus uz Latvijas Televīzijas (LTV) vadības amatiem.

“Nekā personīga” žurnālisti norādīja, ka viena no būtiskām neatkarīgas Latvijas pamatvērtībām ir neatkarīgi un spēcīgi mediji, nevis plašsaziņas līdzekļi, kas ir saplosīti un politiķu kontrolēti.

“Mēs zinām, kā jūs jūtaties, jo pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem mēs bijām jūsu vietā,” sacīja žurnālists Jānis Krēvics, uzrunājot LTV kolēģus. Savukārt Ilze Jaunalksne piebilda: “Drīz pēc tam, kad raidījumā “De facto” demonstrējām stāstu kā [ekspolitiķu un uzņēmēju Andra] Šķēles un [Aināra] Šlesera sabiedrotie organizēja balsu pirkšanu Jūrmalā, mūs vienkārši runājot “noņēma no trases”.” Viņa atgādināja, ka tobrīd LTV vadībā bija Edgars Kots, “kurš nu vada Šķēles un Šlesera kontrolēto laikrakstu Diena. Gundara Rēdera vietā par Ziņu dienesta vadītāju tika iecelts Mareks Gailītis, kurš nu ir palīgs bijušajam Rīgas vicemēram Andrim Amerikam”.

“Dažādām smalkām administratīvām metodēm LTV vadība mūsu darba apstākļus padarīja neciešamus un bijām spiesti agrāko darba vietu pamest,” norādīja TV3 žurnālisti.

Viņi aicināja mediju uzraugus “labot savu kļūdu” un atcelt konkursa rezultātus uz LTV vadības amatiem.

Šonedēļ arī LTV žurnālists Gundars Rēders viņa vadītā raidījuma “Viens pret vienu” izskaņā nāca klajā ar personīgu aicinājumu Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) pārskatīt konkursa par LTV vadību rezultātus, kā arī Saeimai beidzot pieņemt jaunu sabiedrisko mediju likumu.

NEPLP pagājušajā nedēļā nolēma LTV valdes priekšsēdētāja amatā iecelt Latvijas zāļu ražotāja “Olainfarm” mārketinga tirgus datu analītiķi Gielu, savukārt LTV valdes locekļa digitālās attīstības un satura jautājumos amatam padome izvēlējās XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem izraudzītajiem nav darba pieredzes mediju jomā.

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) aicināja NEPLP atcelt lēmumu par LTV valdes locekļu apstiprināšanu un izsludināt atkārtotu konkursu. LŽA uzskata, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst konkursa nosacījumiem un augstajām amata prasībām. “Izraudzītajam valdes priekšsēdētājam nav nekādas vērā ņemamas vadības pieredzes, bet par satura attīstību atbildīgajai valdes loceklei nav pieredzes mediju darbā, ko pati padome iepriekš atzina par noteikti nepieciešamu,” pauda asociācijā. LŽA ir vērsusies pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar lūgumu pārbaudīt iespējamos pārkāpumus NEPLP rīkotajā konkursā, jo Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 65. pantā skaidri noteikta prasība, ka par sabiedriskā medija valdes locekli var apstiprināt personu, kurai ir “vismaz piecus gadus ilga profesionālā pieredze plašsaziņas līdzekļu jomā vai uzņēmumu vadībā”.

Komentāri (1)

QAnon 08.04.2019. 15.28

Godīgiem, drosmīgiem un talantīgiem TV3 žurnālistiem jau nu gan nevajadzēja iet savu pērkamo, melīgo un tendenciozo amatbrālu pavadā.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu