Rigvir vadzis lūst • IR.lv

Rigvir vadzis lūst

5
Ilustrācija — Krišs Salmanis
Gunita Nagle

Valsts aptur pretvēža preparāta izplatīšanu, kad četros laboratorijas testos Lielbritānijā apstiprinājies — vīrusa koncentrācija ampulās ir daudzkārt zemāka

Kad pirms četriem gadiem Martas dzīvesdraugam atklāja melanomu otrajā stadijā, viņš pēc onkologa ieteikuma ārstēšanu sāka ar vīrusa preparātu Rigvir. Taču pēc gadu ilgas terapijas ādas vēzis bija attīstījies un viņš nolēma atteikties no līdzekļa, ko pats ironiski nosaucis par rožūdeni. Turpmākā ārstēšana pie Latvijas un Spānijas onkologiem diemžēl nedeva rezultātus — vēzis jau bija ceturtajā stadijā, un pērn 49 gadu vecumā vīrietis nomira.

Tagad, kad vairāku Rigvir sēriju paraugos atklāts defekts un Nacionālais veselības dienests (NVD) nolēmis izņemt šo līdzekli no valsts kompensējamo zāļu saraksta, Marta uzdod jautājumu — kā būtu bijis, ja mīļotais cilvēks jau uzreiz būtu ārstēts ar zālēm, kuru efektivitāte nav apšaubāma? Uz to atbildēt nav iespējams, taču ārsti jau pirms vairākiem gadiem brīdināja valsts institūcijas, ka Rigvir iedarbībai trūkst pierādījumu. Pagājušajā nedēļā ilgi krātais vadzis lūza, kad Zāļu valsts aģentūra (ZVA) saņēma atkārtotu laboratorijas apstiprinājumu, ka Rigvir sastāvs neatbilst specifikācijai.

Vīrusa par maz

Lēmumu testēt Rigvir kvalitāti ZVA pieņēma pirms diviem gadiem, kad Onkologu asociācija un vēl divas ārstu profesionālās organizācijas aicināja Veselības ministriju un NVD pārskatīt Rigvir atrašanos kompensējamo medikamentu sarakstā. Ārstu bažām par Rigvir efektivitāti bija vairāki iemesli. Pirmkārt, zāļu reģistrā Rigvir iekļuva lielā steigā tikai dažas dienas pirms Latvijas uzņemšanas Eiropas Savienībā, kad šī preparāta reģistrēšanai pietika ar padomju laikos veiktiem pētījumiem. Otrkārt, kad 2009. gadā zālēm bija vajadzīga pārreģistrācija, ZVA neņēma vērā pieaicinātā eksperta, Biomedicīnas pētījumu un studiju centra vadošā pētnieka Viestura Baumaņa slēdzienu: «Preparātu nevar pārreģistrēt.» 

Ir jau 2017. gada rudenī atklāja, ka 2009. gadā ZVA nobēdzināja iznīcinošu Baumaņa atzinumu, kas būtu apturējis Rigvir pārreģistrāciju. Treškārt, SIA Latima bija reklamējusi Rigvir kā līdzekli ne tikai melanomas, bet arī citu vēža formu ārstēšanai, par ko Veselības inspekcija bija uzlikusi ražotājam naudas sodu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu