Dome pret azartspēlēm • IR.lv

Dome pret azartspēlēm

Raivis Vilūns

Pēc pieciem gadiem galvaspilsētā pakāpeniski varētu izzust azartspēļu zāles — Rīgas domes deputāti plāno izskatīt pirmo vietu slēgšanu jau šovasar. Pagājušajā nedēļā dome atbalstīja azartspēļu zāļu slēgšanu visā pilsētā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcās. Opozīcijas deputāti pārmeta, ka tā ir mēra Nila Ušakova tēla spodrināšana pirms Eiropas Parlamenta vēlēšanām, jo pagājušajā gadā to pašu jau bija ierosinājusi Jaunā konservatīvā partija, bet valdošā Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcija priekšlikumu toreiz noraidīja. Tagad aizliegumu dome  pieņēma vienbalsīgi.

Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas vadītāja Signe Birne aģentūrai LETA komentē, ka šis ir politisks, emocijās balstīts lēmums, kas veicināšot ēnu ekonomiku, bet nepalīdzēs atkarīgajiem, jo tie pārcelšoties uz virtuālo vidi. Latvijas Spēļu biznesa asociācijas padomnieks Arnis Vērzemnieks domes plānus LTV raksturojis kā populistiskus centienus novērst uzmanību no skandāliem, kas pēdējos mēnešos virmo ap mēru un pašvaldības uzņēmumiem. 

Rīgā ir izsniegtas 163 spēļu zāļu licences — visvairāk Ķengaragā un Purvciemā. Šobrīd ir tikai divas spēļu zāles, kas ierīkotas viesnīcās un tādēļ pasargātas no slēgšanas. Kopā pašvaldībā ir 32 četru un astoņas piecu zvaigžņu viesnīcas, kurās teorētiski pastāv iespēja ierīkot spēļu zāles. Domnieki gan uzskata, ka tas masveidā nenotiks, jo prasītu papildu telpu izbūvi.

Paredzams, ka arī paši uzņēmēji iebildīs un domes plānu būtiski varētu aizkavēt tiesvedības. Kad pirms diviem gadiem dome sāka spēļu zāļu slēgšanu Rīgas centrā, to īpašnieki lēmumus apstrīdēja tiesā. 2017. gadā strīdā ar vienu no uzņēmējiem iznākums bija labvēlīgs pašvaldībai — Augstākā tiesa lika pildīt jau 2006. gadā pieņemto lēmumu par Rīgas centra atbrīvošanu no spēļu zālēm. Viena no tiesvedībām ir jau nonākusi Satversmes tiesā, un tā lietu izskatīs 16. aprīlī — tas varētu būtiski izjaukt RD plānus. Tā kā azartspēles visā valstī gadā budžetā ienes 36 miljonus eiro, pastāv iespēja, ka sprunguļus Rīgas plānos azartspēļu lobija iespaidā varētu mest arī citi politiķi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu