«Klusēju sakostiem zobiem» • IR.lv

«Klusēju sakostiem zobiem»

Kaspars Čerņeckis. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Indra Sprance

Kāpēc bijušais VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jautājumos Kaspars Čerņeckis atgriezies valsts pārvaldē, un kādus padomus viņš sniegs finanšu ministram?

Plaša, saules pielieta zāle, kurā paslēpties no Vecrīgas burzmas. Restorānu St. Petrus iepretim Pētera baznīcai finanšu ministra padomnieks Kaspars Čerņeckis intervijai izvēlējies nejauši. Pēdējo trīs gadu laikā, kopš nestrādā VID, viņš Vecrīgu vairs tik labi nepārzinot. Turklāt grūti būtu atrast īpaši uzteicamu sabiedriskās ēdināšanas vietu, kurai nav nekādu problēmu ar nodokļu nomaksu. «Nezinu nevienu, kur «nekruķī»,» viņš saka, norādot uz nepieciešamību vienoties ar nozari par plašākām pārmaiņām.

Čerņecki uz sarunu aicinu, jo nupat skaļi izskanējusi ziņa par viņa atgriešanos valsts pārvaldē, kuru viņš pameta pēc iepriekšējās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) virzītās VID tīrīšanas. Čerņeckis intervijā Latvijas Radio atklāti pateica, ka piekritis būt par finanšu ministra padomnieku, jo «gribas iepazīties ar tiem šaha lielmeistares varoņdarbiem, ko viņa tur ir sadarījusi, ar dubļainiem zābakiem izbradājot tās labās lietas, ko mēs iesākām». 

Kā bijušais VID ģenerāldirektora vietnieks noziedzības apkarošanas jomā un kā Finanšu policijas šefs Kaspars savulaik 16 gadus aktīvi iesaistījies gan nodokļu nemaksātāju, gan PVN izkrāpēju apkarošanā.

Pirms trim gadiem viņu skāra Reiznieces-Ozolas rosinātā lielā rotācija VID. Skandāls sākās  ar LTV sižetiem par VID Finanšu policijas darbinieka Roberta Dirnēna mantojumu — no mammas skolotājas saņemtu pusmiljonu eiro —, bet pārvērtās pamatīgā triecienā visam VID. Ar saukli cīņai pret negodprātīgiem darbiniekiem VID notika darbinieku rotācija. Pārmaiņas skāra arī virkni Finanšu policijas darbinieku, bet izsekot, cik lielā mērā kadru pārbīdes notika, lai «neitralizētu» iespējami negodprātīgos darbiniekus, cik lielā mērā tā bija ZZS rēķinu kārtošana ar sev neērtiem VID darbiniekiem, nebija iespējams. Viss notika apstākļos, kad VID darba procesā bija virkne lietu, kurās figurēja varai pietuvinātas personas, tajā skaitā, piemēram, tika izmeklēta arī ZZS līdera Aivara Lemberga izvairīšanās no nodokļu nomaksas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu