Latvijā vēl ir, ko aizliegt • IR.lv

Latvijā vēl ir, ko aizliegt

35
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Guntis Leimanis

“Nesaprotu, kāpēc neļauj slēgt tās nolādētās spēļu zāles, kuru dēļ cieš bērni, jo vecāki notriec naudu, izbrauc cilvēki uz ārzemēm, jo nespēj atdot spēļu parādus. Šī nepiekrišana no pārējo politiķu puses pierāda savas intereses šajā biznesā. Respektīvi, tas pierāda, ka jaunie un kristāldzidrie jaunie politiķi jau ir sasmērējušies. Normāli būtu slēgt tās n-tās ieskrietuves, kas ir uz katra stūra, un izveidot citur, kur nebūtu jāiet garām tām elles durvīm bērniem un visiem citiem, kuriem nav pietiekami stiprs raksturs…”

Tādus un līdzīgus komentārus (šim saglabāts oriģinālais izteiksmes veids) var lasīt diskusijā par Rīgas domes lēmumu nākotnē slēgt azartspēļu zāles. Komentētāji arī aicina atteikties no “tādas” naudas, bet Finanšu ministrijas bezkaislīgo secinājumu, ka, slēdzot zāles visā Latvijā, valsts budžets ik gadu zaudētu 36 miljonus eiro, “tautas balss” raksturo kā pārlieku materiālistisku un morāli nenobriedušu.

Būdams cilvēks, kas azartspēles nespēlē, pieņemu, ka ir daudz cilvēku ar jaunu, bezkompromisu morāli, kuri augstāku vērtību vārdā gatavi pieciest zemas algas un nožēlojamas pensijas, sliktus ceļus, nepietiekamu skaitu policistu, atpalikušu izglītības sistēmu, bezgalīgas rindas pie ārstiem un neiebilst, ka paliks vēl par kapeiku sliktāk, jo naudas budžetā būs vēl mazāk. Galvenais – nejauši neizlietot “sliktu” naudu.

Tad nu būtu tikai loģiski, ka tiek aizklapēti visi biznesi, kas atšķirībā no jogas, meditēšanas, ārstnieciskās vingrošanas un citām augstām nodarbēm kaitē cilvēkam.

Jāsāk, saprotams, ar alkohola tirdzniecības un ražošanas aizliegumu. Jo katram, kurš pats nelieto, ir skaidrs, ka alkohols nodzirda cilvēkus, izposta dzīves, tā dēļ vecāki pamet bērnus un bērni vecākus, aug noziedzība utt. Jāslēdz “Latvijas balzams” un daudzie alus brūži. Štrunts, ka tieši „Latvijas balzama” produkcija ir tā, ko teju vai kā vienīgo no Latvijas var redzēt veikalu plauktos tālās zemēs.

Tālāk – cigaretes. Vēzis un robs katra pīpmaņa ģimenes budžetā ir pietiekams iemesls. Slikta smaka mutē nemaz nav jāpiesauc.

Tad, protams, jālikvidē tādi apšaubāmas morāles kantori kā “Latvijas Loto” (valstij piederošs kaitnieks, kas gatavojas arī organizēt azartspēles internetā), totalizatori un derību vietas. To radītās nelaimes skatīt pirmajā rindkopā – daudz neatšķiras no azartspēlēm.

Turpinot jāaizliedz azartspēles internetā, kas pat valsts budžetā neko daudz neienes. Tiesa, kontrole un neatļautu mēģinājumu piedāvāt aizliegto augli internetā novēršana būs dārgs pasākums, taču visādiem “Betsafe” un “Olybet”, kur var nospēlēties ne sliktāk kā zālēs, jāliek punkts. Viesnīcās arī, protams, jo Ušakova – Amerika – Juraša plāns gan ir labi domāts, taču panaivs, un spēlētāju pārvietošana no zālēm uz dārgām viesnīcām pēc būtības neko nemainīs. Jāaizliedz.

Tālāk jāņem pie dziesmas ātrie kredīti, bankas, saldināti dzērieni un maizes izstrādājumi, autosports un citi ekstrēmi sporta veidi, zolīte, medības utt. Vienīgi ar “zālīti” nekas nav jādara, – tā jau ir aizliegta, un šo netīro naudu sadala paši tirgotāji, nejaucot tur iekšā valsts budžetu.

Es ticu, ka mēs, latvieši, esam citādāki par visādiem tur amerikāņiem, kam ar sauso likumu nekas lāgā nesanāca. Mums ir efektīvi strādājoša valsts, kas spēs aizliegt, izkontrolēt un sodīt. Sanāks arī daudz labāk nekā kādreiz tēvočiem Andropovam un Gorbačovam.

Tomēr galvenais ir beigt gausties, ka valstij pietrūkst naudas. Mums toties būs augstas morālās normas un vērtības.

 

Autors ir Guntis Leimanis, strādā valsts iestādē

Komentāri (35)

Sskaisle 02.04.2019. 09.40

nū – valtij naudas pietiek un pāri paliek – valstī pietrūkst tiesiskuma – valsts ir visītākais bandīts –
Lūk, vakardien tvriga24 skatījos tādu raidījumu https://xtv.lv/rigatv24/video/5VnplE6DNz2-01_04_2019_kartibas_rullis_1_dala – tiesa gan – aizmigu un beigas nedzirdēju – bet – par ko ir runa

Gaidis bērziņš no NA saka – Latvija ir tiesiska valsts – visi klātesošie apmierināt – oj – visi smuki, vvisi sasmaržojušies un uzkrāsojušies – tātad visi apmierināti piekrīt – jā – Latvija ir tiesiska valsts – un kā jaunākais pierādījums tam esot LB prezident Rimševica uzvara ECT –
Ja – ir tā, kā es saku , ka šī valsts kalpo tikai bagātajiem un ļotiļoti bagātajiem – tad, protams, jā – bagātnieku – un tāds nepašaubāmi ir Rimševics – intereses ir ne tikai nodrošinātas, bet 100x pārdrošinātas , kamēr nabagi ir pārvērsti par aitām, kuras pat pie cirpšanas vairs brēkt nedrīkst ( skatīt vid lēmumu iesaistīt valsts policiju protestu nomierināšanai pret netaisno nodokļu iekasēšanu Latvijā)

Puče – tas tā ka vairākas reizes kaut kā piesauca mazo cilvēku tiesības un iespējas, mazā cilvēka likteni – bet – tie visi apmierinājumā spīdošie sarunbiedri Puči maigi aizveda no garlaicīgā temata – mazā cilvēka tiesības.

Tā kā ….
Vakar veikalā nenopirku bezpiedevu jogurtu – jo – uznāca dusmas – leišu ražojums – nu elle un indija – mums pašiem Latvijā taču nekas vairs nepieder – nekas – nu pacīnīsies tas zuzāns vēl kādus gadiņus savā spēļu biznesā un pārdos to un neba nu latviešiem

tā kā – valsts iestādes sludinātāj – biedr autor – ir sliktāk kā te rakstiet …

+3
-2
Atbildēt

3

    QAnon > Drosma 03.04.2019. 06.32

    Tavējās LC komunistu cūkas un čekas pidarasi visus parstrādes uzņēmumus sadāvināja komunistiem , čekistiem un bandītiem, bet tie, kā zināms, nav nekādi uzņēmēji. RPK tika Čevera bandas kropļiem, komuņjagām: Sausnītim un Strautiņam.
    Labāk ēst brāļu lietuviešu produktu, nekā krievu, kuru rokās nonākusi mūsu piena pārstrāde.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ak > Drosma 02.04.2019. 12.40

    Ak, Drosma. Latvija ir tiesiska valsts – tā teikt pieklājas ugsti stādītiem sabiedrības indivīdiem. Es arī skatījos iekš TV šo paši gabalu. Manuprāt, tāds kopējs skaidrojums priekš “mazā cilvēka” bija tīri pieņemams (ar atrunu, ka “mazais cilvēks” atradīs laiku un pietiekoši noturīgu interesi visu to uzklausīt). Tu saki “valsts kalpo.” Taču atļauj atzīmēt, ka nav tādu valstu, kuru “kalpība” realitātē ir tāda kā saules gaisma un siltums, kas līst pār pavalstnieku galvām bez maksas. Un te uzreiz sākas plaisas starp bagātiem un nebagātiem problēma. Pirmkārt, bagāta valsts var bagāti kalpot pavalstniekiem un otrādi. Otrkārt, varas un nevienlīdzības problēma vispār (kas “mazo cilvēku”, pieņemu, maz interesē). Kā var no cilvēku kopuma vispār izdalīties ļoti bagāti cilvēki un cilvēki, kuriem burtiski nav nekā? Man tas ir tikpat nesaprotami kā, piemēram, Relativitātes teorija (bet tas jau ir cits stāsts). Atgriežoties pie raidījuma, tika teikts, jā, ja tev ir pietiekoši daudz zināšanu un līdzekļu, tavas izredzes ir izlīdzinātas. Bagāta valsts plikajam cietējam piešķir labu advokātu, apmaksā tiesu darbu, uzrauga policijas un izmeklēšanas darbibu likumību u.c. Nabaga (ne tikai ar dālderiem, bet arī ar intelektu svarīgos punktos) valsts, turpretī, pasaka cietējam: gādā visu to pats. Tomēr tas nenozīmē, ka nabaga valsts obligāti ir beztiesiska. Tas ir, nomināli tā ir tiesiska, bet faktiski – kā ir, tā ir. Pēdējā punktā es tev dziļi piekrītu, ak Drosma.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > ak 02.04.2019. 14.42

    tas bija Tev – tur augšā
    tagad 2.daļa – Kā var no cilvēku kopuma vispār izdalīties ļoti bagāti cilvēki un cilvēki, kuriem burtiski nav nekā? – protams, ka ja ne visu, tad gandrīz visu izšķir izglītība.

    Tagad tas mainās , bet daudzus gs tieši Vācija bija pasaules ģēniju zeme – arī mūsu dziesmu svētki, teātra spēlēšana, dzejošana un diešana ļoti daudz aizguvusi no vāciešiem. Tam nav un nemaz nevar būt cita skaidrojuma kā vien izglītības sistēma , kuru starp citu pamatu pamatos mēs izmantojam vēl šodien – burtiski pēdējās demsitgadēs mēginam radīt ko jaunu, bet vēl nepārliecinoši

    Tikko lsm – bija par Simtgades programamu – skolas soma -tas satriecošais – velss aizmirsu – laikam katrs 5 bērns ne reizi nav bijis Rīgā – nerunājot nemaz par kultūras pasākumiem –

    Man rados ir viena nabadzīga ģimene – tas ir ārprāts kas tur notiek – visu naudu iztērē drēbēm un kafejnīcām un fāst food – es brīžiem domāju – neaicināšu tos bērnus uz kultpasākumiem uz rīgu un viss – tā māte taču ir riktīgi bezkaunīga slinka govs – tik runā un tērē – bet …. laikam taču , ka citādi viņa nemāk – es tā kā mēģināju ko runāt – bet tad vairs nē – ka nedabonu lamas un naidu – priekš man to – bet tā ir –

    un tas beztiesiskums jau ērti un viegli padziļinās uz tādu nabagu rēķina

    +1
    0
    Atbildēt

    1

    ak > Drosma 02.04.2019. 20.00

    Tāda tiešām ir realitāte. Esmu pietiekoši vecs un paguvis iepazīt daudz, daudz ļautiņu un viņu izdarības. Visu to vienkāršojot (izklāsta dēļ), teiksim, Dievs tādu pasauli radījis,sākot no šūnas līdz augstākajam radījumam (par kādu sevi līdz šim uzskata cilvēks). Radīts modelis par tā saukto barības ķēdi, proti augstākie apēd zemākos, plēsēji apēd zālēdājus, apķērīgākie izmanto mazāk apķērīgos, u.tml. Šāsā noskaņā veikts sociālais eksperiments, kura gaitā relatīvi vienādos apstākļos (vienādiem ienākumiem, ģimenes sastāvu u.c. parametriem) dzīvojošiem ļautiņiem, taču ar dažādiem turības rādītājiem (sadzīves apstākļiem, uztura lietojumu, atpūtas un izklaides veidiem u.c.) un dažādām ģimenes tradīcijām (vidusslānis vairākās paaudzēs pret trūcīgiem vairākās paaudzēs), izdala vienādas naudas summas un novēro, kas noticis pēc zināma laika, teiksim, pusgada vai gada. Izrādījās, ka tie, kuri bija labāki, kļuvuši vēl labāki, bet tie, kuri bija panīkuši, panīkuši tāpat arī ir palikuši. Tālāk neprasās sevišķi skaidrot, ka nožēlojamu, ilgstošu, nepārejošu nabadzību nevar novērst ar vienkāršu barotavu. Tā ir paaudzēs mantota īpašība (te mani nolinčos sociālisti), kas pārvarama ar specifiskiem, droši vien, komplicētiem paņēmieniem.

    0
    0
    Atbildēt

    2

    Sskaisle > ak 02.04.2019. 21.07

    Es reizi vienu,divas nedēļā eju uz kalanētiku. Zini tai sporta zālē ir viegli, salīdzinot ar dušām. Jo dušās īsti var redzēt ,cik visas ir jaunas un skaistas. Padomā, vingrot taču būtu jāiet tādām,kuras sevi piekoriģē, uztjūno,bet nē… zini, tur ir ļoti grūti saglabāt pašapziņu.

    Bet…ja man iedotu naudu – pirmā lieta – īsti dārgakmeņi ,pēc tam es parēķinātu,cik palicis un ko tālāk

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sskaisle > ak 02.04.2019. 20.57

    Izglītība,ak,es vēlreiz saku- izglītība. Biju Durbes muižā, tur ekspozīcijā izlikti vācu meiteņu – muižnieču rokdarbi. Vācieši novērtēja,ka nauda nāks un ies,bet zināšanas,prasmes,iemaņas ir īstais kapitāls.

    Tāpat – latvieši, tika pie bagātības, kur lika naudu ? Pareizi – izglītībā.

    Ulmanis taču dibināja skolas un bibliotēkas, veda uz laukiem tehniskus brīnumus, jaunumus

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > Drosma 02.04.2019. 12.39

    Nu saņemies vienreiz, un aizej pie daktera pārbaudīt aknas, Tik daudz žults, … tas vairs nav normāli.

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    Sskaisle > andrejs 02.04.2019. 13.56

    nu ko tu andrej – kādi dakteri – slakteri jā, bet ne jau dakteri

    piemēram, es katru dienu ēdu saldumus nu garšo un kaut kā tie krenķi par vispārējo netaisnību taču jākompensē – piemaksāju par cukurlīmeņa analīzi – viss normas robežās – mans kolēģis – pārtiek no brokoļiem un avokado – lūdzu – cukurs paaugstināts un tromboni vispār nav

    tāpat ar to žulti – varu derēt , ka ja salīdzinātu manu un naciķu žultiņu – jūsējā būtu kā elles ūdens , bet mana kā debesu rasa

    tā kā nevajag ja –

    +1
    -1
    Atbildēt

    1

    QAnon > Drosma 03.04.2019. 06.44

    Tavu naidu pret latviešiem, krople, var salīdzināt, ja nu vienīgi ar fašistu kuces, Ždanokas, vai Kreituses un Jurkāna naidu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 02.04.2019. 14.39

sāku skaitīt , ko es tajā zilajā kā krievu laikos teica, ekrānā skatos , tad nekā daudz tur nav, Nekā personīga , VIP , gudrs vēl gudrāks , kārtības rulli ierakstā , jo tas notiek reizē ar VIP , tas tad ari ir viss

+1
0
Atbildēt

0

vvilums 02.04.2019. 19.02

Cūka dubļus atradīs. Kad vēl nebija kazino daži nospēlēja visu kārtīs vai zirgu skriešanas sacensībās, ko tu “slimajam”padarīsi, vienīgi jāārstē, bet vai to var izdarīt piespiedu kārtā, tāpēc ar to vēršanu ciet jādomā, autoram var piekrist.

+2
-1
Atbildēt

1

    QAnon > vvilums 03.04.2019. 06.39

    Fufels. Kad ik uz soļa bandītu spēļu zāles, morāli pagrimušam, pastulbam cilvēciņam, ieskrien prātā doma atspēlēties un vienas algas vietā mājas pārnests divas. Kad nebija kazino, kāršu pritonu bija maz un strādnieciņi tur negāja.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu