Kā pakāpties uz priekšgājēju pleciem • IR.lv

Kā pakāpties uz priekšgājēju pleciem

Karloss EduaRDo Espinals. Foto — Edmunds Brencis
Juris Kaža

Agrīno investīciju fonda Seedcamp vadošais partneris Karloss Eduardo Espinals uzsver — ne visām jaunuzņēmumu idejām jābūt globālām, ir nozares, kuru spēks ir tieši lokālums

Londonā bāzētais jaunuzņēmumu finansētājs Seedcamp darbojas visā Eiropā un kopš nodibināšanas 2007. gadā ir investējis aptuveni 285 jaunuzņēmumos. Parasti tās ir «nelielas» sēklas naudas summas — aptuveni 100 000 angļu mārciņu. Uzsvars ir uz kompānijām, kuras vēl nav sākušas straujas izaugsmes posmu un savus produktus vēl nepiedāvā tirgū. Gadskārtējā jaunuzņēmumu pasākuma TechChill laikā Rīgā Karloss Eduardo Espinals (Carlos Eduardo Espinal) piekrīt Ir Nauda intervijā pastāstīt, kādām tendencēm šobrīd jāpievērš uzmanība jaunuzņēmumu attīstībā.

Kā agrīnas stadijas sēklas naudas fonds jūs uzņematies samērā lielu risku — investējat jaunuzņēmumos tūliņ pēc ģimenes locekļiem, draugiem un muļķiem jeb, kā angliski saka, trīs «f» — family, friends and fools?
Jā, sanāk, ka mūsu fonds ir ceturtais «f».

Kā plaša mēroga fondam jums ir pārskats par notiekošo visā Eiropā. Kādas ir tendences jaunuzņēmumu veidošanā?
Tās ir vairākas. Viena ir saikne ar ģeogrāfisko atrašanās vietu. Redzam, ka dažas vietas laika gaitā «nobriest» un tur rodas arvien vairāk jaunuzņēmumu. Visi jau zinām par Igauniju kā jaunuzņēmumu veiksmes vietu. Lietuva kļūst par FinTech jeb finanšu pakalpojumu risinājumu centru. Malta kādu laiku bija šāds centrs. 

Kas notiek nozarēs? Kriptovalūtas sasniedza augstāko punktu 2017. gadā un kopš tam piedzīvo kritumu. Taču blokķēdes* tehnoloģijas, kas ir kriptovalūtu pamatā, joprojām ir pieprasītas daudzos projektos, kas darbojas decentralizēti. Te turpinās izaugsme. Izaugsme ir arī veselības nozarē. Bija brīdis, kad ar veselības aprūpi saistītus risinājumus bija ļoti grūti iekustināt dažādo nacionālu iestāžu un to prasību dēļ, bet tagad ir attīstība.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu