Dividendes ar nākotnes bažu piegaršu • IR.lv

Dividendes ar nākotnes bažu piegaršu

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

Izveidot pelnošu akciju portfeli un dividendēs iegūt līdz 9% gadā — tā ir laba alternatīva bankas depozītiem, kas pēdējos gados naudu praktiski nenes. Par ienesīgākajām akcijām un arī riskiem, kas nāk līdzi tām, — Ir Nauda investīciju apskats

Šiauliu Bankas

Lietuva
Akciju cena 46,8 centi
Dividendes 2,9 centi

Šī Lietuvas vidēja lieluma banka darbojas kopš 1992. gada un orientējas uz vidējā un mazā biznesa apkalpošanu. Tā ir līdere (60% tirgus daļa) finansējuma programmā, kas nodrošina veco padomju laika daudzdzīvokļu namu renovāciju. Banka pieder vietējiem un ārvalstu investoriem, kopš 2005. gada tās lielākais akcionārs ir EBRD (26%).

Agrāk banka gandrīz visu peļņu sadalīja akcionāriem, piešķirot tiem bonusa akcijas, taču pērnā gada nogalē uzņēmumā pieņemta stingra dividenžu politika: turpmāk paredzēts izmaksāt vismaz 25% peļņas. Šajā gadā izmaksu piedāvājums ir pat lielāks — 33% no peļņas jeb 17,4 miljoni eiro, kas nozīmē 2,9 centus par akciju. Tātad ienesīgums veido 6,2%. Tiesa, no tā vēl jāatrēķina 15% nodoklis — gala rezultātā tīrā peļņa ir 5,3%, kas nepavisam nav slikti.

Pašreizējā bankas akciju cena analītiķu vērtējumā ir diezgan zema. Swedbank eksperti martā vēstīja, ka taisnīga cena par šīm akcijām būtu 68 centi. Citi eksperti gan nosauc zemāku cenu līmeni 55—60 centu diapazonā, kas tik un tā krietni pārsniedz biržas cenu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu