Darba diena bez laika izniekošanas • IR.lv

Darba diena bez laika izniekošanas

Ilustrācija — Freepik
Jānis Vēvers, speciāli Ir Nauda

Digitālie rīki palīdz gan saskaitīt darba paveikšanai izlietoto laiku, gan saprast, vai slodze kolektīvā ir sadalīta taisnīgi

Kvalificēta darbaspēka trūkst, tāpēc ikviena godprātīgi strādājošā pienesums ir zelta vērtē un jāizmanto maksimāli produktīvi. Diemžēl praksē nereti slodze sadalās nevienmērīgi, jo tiešajam priekšniekam ir ērtāk uzdot steidzamākos vai grūtākos darbus apzinīgajiem, kuri tos ātri un kvalitatīvi paveiks, nevis paļauties uz lēnīgākajiem kolēģiem.

Tomēr ilgtermiņā šāda prakse drīzāk novedīs pie negatīva iznākuma, jo pārslogotie labākie darbinieki var doties darba meklējumos pie taisnīgāka vadītāja. Lai līdz tam nenonāktu, laikus jāmeklē veidi, kā novērst netaisnību.

Slodzes un darba produktivitātes mērīšanai noder vairākas metodes, un to pielietošanā palīdzēs specializēti digitālie rīki. Daži no tiem ne tikai konstatē faktus, bet arī palīdz motivēt darbiniekus sasniegt aizvien jaunus mērķus.

Redz, cik daudz esmu paveicis

Rīkus pēc to darbības principa var iedalīt vismaz trijās kategorijās. Pirmajā ietilpst labprātīga padarīto darbu uzskaites sistēma, kurā darbinieks pats atzīmē, kuru uzdevumu paveicis un kad ķeras pie nākamā. Parasti šādās sistēmās ir savienots viss darba kolektīvs, un vadītājs jebkurā brīdī redz, kā kuram veicas ar izpildi, ar kādu katra darbinieka padarīto darbu apjomu var rēķināties un vai kādam nepieciešama palīdzība. Šo programmu lietošana prasa disciplīnu un paradumu mainīšanu, jo ne visi darbinieki ir raduši nemitīgi atskaitīties. Taču tieši tas šeit ir jādara, jo saraksta aizpildīšana tikai dienas beigās nesniegs vajadzīgo efektu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu