Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Brīdina par viltīgu augšupeju

ASV biržas rādītāji 2019. gada pirmajos mēnešos kāpuši pat līdz 20% no zemākā punkta pērn ap Ziemassvētkiem, kaut arī daudzu kompāniju pirmā ceturkšņa peļņas prognozes ir negatīvas. Analītiķi nav vienisprātis, vai šogad varētu atkārtoties 2016. gada pieredze, kad, neraugoties uz zemākiem korporatīvajiem peļņas rādītājiem, Standard & Poor’s 500  biržas indekss (SPX) gada gaitā kāpa par 9,5%, vai arī notiks kas līdzīgs kā tālajā 1937. gadā, kad īslaicīgs kāpums pārvērtās asā kritumā.  


Valūtas tirgi 
neparasti rāmi 

Valūtas tirgi gada pirmajos mēnešos bijuši neparasti rāmi, ņemot vērā gaidāmo Brexit, bažas par Spānijas un Itālijas ekonomikas attīstību, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanas, raksta The Financial Times. Marta vidū publicētajā analīzē avīze norāda uz samērā nelielu eiro un dolāra kursa svār­stību starp 1,12 un 1,16 dolāriem par vienu eiro divu mēnešu gaitā. Kā iemeslus avīze min samērā lielu likviditāti (brīvas naudas pieejamību) un ASV centrālās bankas šķietamo atturību turpmāk palielināt savas likmes.


Spoža nākotne

Industriāli apstrādātas koksnes (engineered wood) tirgum prognozē strauju izaugsmi līdz 2022. gadam, kad tas globāli sasniegs 41,2 miljardus dolāru, liecina Allied Market Research pētījums un prognoze. Īpaši Eiropā un Ziemeļamerikā pieaugšot pieprasījums pēc saplākšņa, finiera un dažādiem koksnes laminātiem. Tas izskaidrojams ar šo tirgu lielāku pirktspēju un vēlmi mājokļu un citu ēku celtniecībā un iekārtošanā izmantot «dabīgus» — atjaunojamus, bet vienlaikus tehnoloģiski advancētus — būvmateriālus.


Milzu kāpums pallādija cenai

Pasaules tirgū ļoti strauji kāpusi retā metāla pallādija cena. Viena unce metāla marta vidū maksāja vairāk nekā 1600 dolāru — par 70% vairāk nekā pirms gada. Pallādiju izmanto auto dzinēju izmešu attīrīšanas ierīču jeb t. s. katalizatoru ražošanā. Zināmu paniku tirgū izraisīja ziņas, ka ASV varas iestādes uzdevušas autoražotājam Fiat Chrysler izlabot defektīvas izmešu attīrīšanas sistēmas 925 tūkstošiem mašīnu, kas varētu prasīt 100 000 unču pallādija. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu