Ar ģitārisku domāšanu • IR.lv

Ar ģitārisku domāšanu

Kārlis Auzāns. Foto — Lauris Aizupietis
Anda Burve-Rozīte

Komponists un čellu trio Melo-M dibinātājs Kārlis Auzāns Latvijas simtgadē radīja mūziku septiņām jaunām filmām, tagad dodas tūrē ar superhitiem

Kā mūzikas instrumentu muzejā! Tieši tāda ir sajūta, pirmoreiz ienākot komponista Kārļa Auzāna studijā — mājīgā pagrabiņā veclaicīgā Mežaparka namā. Šeit ir klusināta gaisma, pie sienas Kārļa meitu zīmējums ar nosaukumu MEDŽIK un desmitiem mūzikas instrumentu, kurus patiesi var pētīt kā muzejā. Lūk, vairāki desmiti ģitāru. Komponists paņem rokā vienu no tām. «Amerikāņu Dobro,» viņš ar pirkstiem meistarīgi pārslīd stīgām. Skan kā vesternā! «Jā, bet es to spēlēju šādi,» viņš stīgām pieskaras vēlreiz — atskan nenosakāmi sugestējošas skaņas, ko varētu dēvēt par orientālām. 

«Šī ģitāra ir no Mehiko tirgus,» Kārlis turpina izrādīt savu kolekciju. «Bijām Meksikā, un teicu kolēģiem: tagad braucam uz tirgu skatīties ģitāras!» Kā erudīts skaņas kolekcionārs viņš pievērš uzmanību arī ungāru šamaņu bungām. «Šo skaņu izmantoju izrādē Frankenšteins Dailes teātrī.» Bet elektronisko pocket piano, kas izdod futūristiskas skaņas, esot uzmeklējis Ņujorkā. «Pirku no viena čaļa, kas taisa eksperimentālus sintezatorus. Maza kastīte, bet tajā tik daudz iespēju!» Ikkatrs iespaidīgās kolekcijas instruments ticis iesaistīts Kārļa radošajā darbā — viņa mūzikā tos var dzirdēt.

Iemesls, kāpēc esmu ieradusies pie komponista, arī saistīts ar eksperimentiem — šopavasar viņš ar čellu trio Melo-M apbraukā Latviju, aprīlī koncertēs Siguldas un Liepājas koncerzālēs, bet maijā Latgales vēstniecībā Gors. Trio jau 14 gadus atskaņo populāras rokmūzikas kompozīcijas Kārļa Auzāna aranžējumā. Šogad Maģiskās RADIO tūres programmā iekļāvuši pašu radītos oriģināldarbus, kā arī grupu Radiohead un Queen pasaulslavenās kompozīcijas. 

Roks čelliem ir tikai viens no Kārļa radošās darbības laukiem. Pēdējos astoņus gadus viņš raksta mūziku arī kino un teātrim, vairākkārt izvirzīts Spēlmaņu nakts balvai un Lielajam Kristapam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu