5 interesanti koncerti aprīlī • IR.lv

5 interesanti koncerti aprīlī

Kontrabasists Oskars Bokanovs. Publicitātes foto
Anete Ašmane, speciāli Ir

4. aprīlī. Lielajā ģildē LNSO kamermūzika. Kontrabass. Oskars Bokanovs (kontrabass), Rihards Plešanovs (klavieres)
Latvijā un Čehijā zinības un pieredzi guvušais LNSO kontrabasu grupas koncertmeistars Oskars Bokanovs sagatavojis daudzveidīgu programmu, lai tuvāk iepazīstinātu ar reti solista lomā dzirdamo instrumentu. No Baha līdz Vaskam — tāds ir mūzikas diapazons, kurā iekļautas arī Franka un Mesiāna daiļrades lappuses. Kopā ar Oskaru uz skatuves muzicēs pianists Rihards Plešanovs, kurš ir ne tikai viens no aktīvākajiem, bet arī dziļākajiem un talantīgākajiem savas paaudzes kamermūzikas interpretiem. Uzdrošinos teikt, ka tikai retais zina, cik plašas iespējas sniedz ierasti basa funkciju pildošais kontrabass, tāpēc koncerts var būt ne tikai augstvērtīgs baudījums, bet arī sniegt ne mazumu pārsteigumu.

13.—20. aprīlis. Vidzemes koncertzālē Cēsis Festivāls Pētera Vaska mūzikas aprīlis
Jau otro gadu aprīlis Cēsīs aizritēs Pētera Vaska zīmē, un šogad festivālā četri koncerti, kas paplašina pērn sāktās tradīcijas žanrisko un muzikālo piedāvājumu. Atklāšanā skanēs Vaskam tuvo komponistu Arvo Pērta, Alberta Šnelcera un Oli Mustonena mūzika zviedru kamerorķestra O’Modernt interpretācijā. Sekos Vaska mūzikas iedzīvinājums dejā — klavieru kvarteta skaņas raisījušas iedvesmu horeogrāfa Sašas Rivas iztēlē, rezultējoties laikmetīgā baleta iestudējumā Muted, ko izdejos Vācijas Nacionālā Jaunatnes baleta trupa. O’Modernt skanējumā dzirdēsim arī Vaska, Artura Maskata un mūsu ziemeļu kaimiņa Erki Svena Tīra mūziku, bet noslēgumā — Vaska gadalaiku cikls klavierēm, ko kopā ar Vestardu Šimku iedzīvinās Vilhelma Purvīša ainavas Roberta Rubīna projekcijās. Ja nepietiek, dodoties uz Cēsīm, var paklausīties ierakstu nama Skani tikko klajā laisto Vaska mūzikas albumu Lūgšana.

19. aprīlī. Rīgas Domā Koncerts Lielajā piektdienā. Stabat Mater. Latvijas Radio koris un Sinfonietta Rīga
Sigvards Kļava līdzās licis divus lielformas darbus — Jura Karlsona Adoratio un Džeimsa Makmilana Stabat Mater. Makmilana opuss pēc pirmatskaņojuma 2016. gadā tika nodēvēts par mūsdienu meistardarbu, tā īpašo statusu apliecina arī fakts, ka 2018. gadā tas kļuva par pirmo darbu, kas tiešraidē straumēts no Siksta kapelas Vatikānā. Savukārt Karlsona adorācijas pirmatskaņotas 2011. gada Lielajā piektdienā, un par savu darbu komponists tolaik teica: «Svētajos rakstos atradu lūgšanu, kas man šķiet aktuāla. Dzīvojam tādā laikā mūsu valstī, kad visas lielās vērtības ir samaisītas lielā vilnī, kas gandrīz visu noslauka. Mana adorācija ir vēršanās pie Dieva, lai dod mums saprātu, sajēgu, garīgo palīdzību.»

27. aprīlī. Liepājas koncertzālē Lielais dzintars Pasaule Lielajā dzintarā / Irāna. Shanbehzadeh Ensemble
Liepājas koncertzāles pasaules mūzikas cikls uz vēju pilsētu aicina irāņu ansambli, kas klausītājiem piedāvā ienirt Bušeras reģiona tradicionālajā mūzikā un dejā. Aptuveni 30 gadus ilgajā pastāvēšanas vēsturē uzstājoties prestižākajās koncertzālēs, mūziķi ļauj klausītājiem iepazīt ne tikai savu tradicionālo mūziku, bet arī citur nedzirdētus instrumentus — irāņu dūdas, dubultklarneti un citus pūšaminstrumentus, dažādas perkusijas, stīginstrumentus, protams, arī dziedāšanas manieri un deju. Ansambļa vadītājs Saeids Šanbehzade ir ne tikai izcils mūziķis, bet arī atzīts etnomuzikologs un profesors, līdz ar to varam domāt, ka repertuārs tiek veidots ar autentisku pieeju un zinātnisku precizitāti detaļās.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu