Ušakova gāšana • IR.lv

Ušakova gāšana

Nils Ušakovs. Foto — LETA
Ieva Jakone

Ministrija atradusi 12 iemeslus, kāpēc amatu var zaudēt Rīgas mērs Nils Ušakovs. Kas notiks tālāk?

Kriminālprocess par iespējamu liela mēroga korupciju Rīgas Satiksmes iepirkumos, atkāpies vicemērs Andris Ameriks, kratīšana mēra Nila Ušakova kabinetā un mājās — pēdējos mēnešos vētras pamatīgi plosa Rīgas domes kuģi. Kapteinis Ušakovs jau paziņojis par komandtiltiņa atstāšanu, maija beigās kandidējot Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Tomēr Ušakovam var nākties amatu zaudēt jau agrāk un kļūt par pirmo galvaspilsētas domes priekšsēdētāju, kurš atlaists par likumpārkāpumiem. Agrākā Rīgas domes opozicionāra Jura Pūces (A/P) vadītā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 21. martā nosūtījusi Ušakovam vēstuli, lūdzot skaidrot 12 iespējamus pārkāpumus, kas liecina, ka mērs nepilda likumos noteiktos pienākumus. 

Atbildes mēram jāsniedz līdz 28. martam. Ja tās nebūs pārliecinošas, ministrs būs tiesīgs mēru atstādināt no amata pienākumu pildīšanas. Vienīgais veids, kā mērs tad varētu saglabāt amatu, ir panākt ministra rīkojuma atcelšanu tiesā.

Ušakovs jau paziņojis, ka Pūces lēmumu pārsūdzēs. Vēl vairāk, dienu pēc Pūces vēstules saņemšanas domes struktūrās atbalstīti grozījumi pašvaldības nolikumā, paredzot izveidot otru vicemēra amatu, uz kuru gatavs kandidēt Saskaņas deputāts Vadims Baraņņiks. Ušakovs to skaidro ar nepieciešamību uzlabot pašvaldības darba organizāciju, bet opozīcijas pārstāvis Vilnis Ķirsis (V) pieļauj — šis ir Saskaņas plāns, kā Ušakova ietekmes jomas nodot kāda sava biedra rokās, kad vicemērs Oļegs Burovs (no koalīcijas partneres Gods kalpot Rīgai) kļūs par mēra pienākumu izpildītāju. 

Ir gan vēl otrs variants — Burovs šajā krēslā nemaz netiks, jo mēra pienākumus izpildīs jaunieviestais vicemērs no Saskaņas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu