Skaidrāk par naudu • IR.lv

Skaidrāk par naudu

1
Aivars Ozoliņš

JKP un NA izgāž Finanšu ministrijas ieceri ierobežot skaidras naudas darījumus

Skaidra nauda ir ēnu ekonomikas un korupcijas smērviela. Tāpēc šķita esam loģiska tiesiskuma un atklātības principus deklarējušās Krišjāņa Kariņa valdības vēlme ierobežot skaidras naudas lietošanu darījumos. Taču mēģinājums to izdarīt kļuva par pirmo nopietno valdības politisko neveiksmi un draudīgu signālu tās pasludinātajām prioritātēm.

Februārī valdība atbalstīja Finanšu ministrijas ieceri samazināt skaidras naudas darījumos atļauto maksimālo summu no 7200 līdz 3000 eiro, transportlīdzekļu tirdzniecības darījumos līdz 1500 eiro, bet nekustamo īpašumu darījumos aizliegt to izmantot vispār. Tas šķita «tiesiskuma koalīcijas» loģisks solis ēnu ekonomikas, korupcijas un nelikumīgi iegūtas naudas legalizēšanas iespēju logu aizvēršanai. Saeima 20. martā pirmajā lasījumā atbalstīja šādus grozījums likumā «Par nodokļiem un nodevām».

Tad attapās skaidras naudas darījumu biznesmeņi. Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera nevarēja atrast «pietiekamus argumentus» skaidras naudas izmantošanas griestu noteikšanai un vēlējās «detalizētu informāciju», kāpēc paredzēts noteikt atšķirīgus griestus dažādiem darījumiem. Lietotu auto tirgotājiem, saprotams, arī radās lieli iebildumi. Vēl lielāki noteikti bija kukuļņēmējiem un netīras naudas atmazgātājiem, taču tos viņi paturēja pie sevis un ļāva politiķiem publiski žonglēt ar piedienīgākiem.

Ierobežojumi biznesam vienmēr kādiem nepatiks, tāpēc jābūt pārliecībai, ka kopējā bilancē ieguvumu būs ievērojami vairāk nekā zaudējumu. Šajā gadījumā samērs acīmredzami būtu par labu lielum lielajam vairākumam sabiedrības, kura diezin vai ikdienā kārto darījumus skaidrā naudā vairāku tūkstošu eiro apmērā. Tomēr finanšu ministrs Jānis Reirs un valdība piekāpās tiem, kuri kārto. Saeimas Budžeta un finanšu komisija 26. martā izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kuri aizliedz nekustamo īpašumu darījumus skaidrā naudā, taču izslēdza no likumprojekta ierobežojumus skaidras naudas lietošanai, tajā skaitā darījumos ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu