Sveiciens Sukutam • IR.lv

Sveiciens Sukutam

2
Dāvis Kaņepe. Foto — Lauris Aizupietis
Ieva Puķe

Paralēli darbam Kaņepes Kultūras centrā un festivālā Komēta Dāvis Kaņepe atgriežas pie lielās mīlestības — filmām. 1.aprīlī durvis vērs Kino Augusts ar neparastu programmu, viņš krāj pieredzi arī režijā

Ejam uz Kaņepi! Klausies, tur Kaņepē… Es aiztusējos Kaņepē. Kaņepes Kultūras centra (KKC) boss Dāvis Kaņepe atzīstas: tik triviālā sava uzvārda locīšanā tomēr ir dīvaini klausīties. «Tu vairs neesi cilvēks, bet vieta,» viņš sarkastiski iesmejas.

Kad trīs Kaņepes — Dāvis, viņa brālis Edgars un brāļa sieva Ieva — 2011. gadā izveidoja alternatīvo iestādi, pretenciozi vilktas paralēles ar īpašnieku personības caurstrāvotiem vēsturiskiem zīmoliem. Ķuzes šokolādes fabrika, Ērenpreisa riteņi. «Tu sev uzliec lielāku atbildības latiņu,» Dāvis paskaidro. «Jā, toreiz man tāds nosaukums bija svarīgs, bet tagad divreiz pārdomātu.»

KKC popularitātē jau sen pārspēj viņu pašu. Daudzi viesi, iespējams, pat nepazīst vīrieti ar mežonīgo matu ērkuli, kurš šad tad izstaigā cauri telpām. 80—100 tūkstoši apmeklētāju gadā — tādas ir aplēses par centra slodzi. Te notiek ne tikai koncerti un dejas dīdžeju pavadībā, bet arī sociāli nospriegoti sieviešu stand-up vakari, sarunas ar bēgļiem, mantu labošanas darbnīcas Repair Cafe. Nu jau ceturto gadu Daugavgrīvas cietoksni piepildīs Dāvja komandas organizētais festivāls Komēta, mājaslapā dēvēts par «sociālu eksperimentu».

«Viņu mēs sūtījām uz Parīzi,» Kaņepe nosaka, aizverot durvis aiz fotogrāfa, kurš dokumentē mūsu interviju. «Jā, KKC katrus divus gadus kūrē Parīzē bāzēto laikmetīgās mākslas biennāli Jeune Creation Europeenne. Trīs Grand Prix ieguvēji vinnē sešu mēnešu apmaksātu rezidenci Parīzē un personālizstādi. Dalībnieku izstādi, kura pēc tam apceļo septiņas valstis. Labs tramplīns, no kura «ieņurkot» Eiropas mākslas pasaulē!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu