Naudas pumpis • IR.lv

Naudas pumpis

7
Rīgas satiksme valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens (no kreisās) un Rīgas karte valdes loceklis Aleksandrs Brandavs preses konferencē par vienotās elektroniskās biļetes ieviešanu Rīgas sabiedriskajā transportā 2008. gadā. LETA foto
Ieva Jakone

216 miljoni eiro — šādu summu desmit gados Rīgas satiksme samaksājusi par e-talona uzturētāja Rīgas karte pakalpojumiem. Kamēr pasažieru skaits krīt, Rīgas kartes peļņa aug. Līdzīgi kā politiķiem dāsni ziedojušā valdes locekļa Aleksandra Brandava turība

Skandāli Rīgas satiksmē (RS) nerimstas. Pēc valdes priekšsēdētāja Anrija Matīsa atkāpšanās un svarīga RS darboņa Aleksandra Brandava aizturēšanas uzņēmums pēc Ir pieprasījuma atklājis datus par maksāto e-talonu sistēmas uzturētājam Rīgas karte (RK). Pēdējo desmit gadu laikā šīs summas arvien augušas, no 13 miljoniem 2009. gadā līdz gandrīz 28 miljoniem pērn.

Taču pavisam dīvaini ir tas, ka pašvaldības uzņēmuma sniegtie skaitļi ir daudz lielāki nekā RK publiskajos gada pārskatos norādītie ieņēmumi. Šī nesakritība desmit gadu laikā ir 21,6 miljoni eiro pēc PVN atrēķināšanas. Kā šī starpība varēja rasties un kur šī nauda «izkūpējusi» — neviens no uzņēmumiem nespēja paskaidrot. Skaidrību nedeva arī ekskluzīvā intervija, ko žurnālam Ir sniedza RK valdes priekšsēdētājs Ēriks Morizūrs. Viņš ir pārsteigts, kāpēc e-talonu risinājums Rīgā saņem tik daudz kritikas.

Trāpa torpēda

Agrā 6. marta rītā KNAB lidostā aizturēja partijas Gods kalpot Rīgai biedru Aleksandru Brandavu par iespējamu kukuļošanu. Tobrīd it kā slimojošo RS darbinieku ar diviem lieliem čemodāniem lidostā bija pamanījis arī Saeimas deputāts Rihards Kols, kurš dalījās ar šo vērojumu tviterī.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu