Slepenības sardzē • IR.lv

Slepenības sardzē

14
Pauls Raudseps

Valdībai jāatjauno iestāžu pienākums publicēt ziņas par darbinieku atalgojumu

Šķietami iestājoties par labu pārvaldību un personas datu aizsardzību, Satversmes tiesa pagājušajā nedēļā faktiski samazināja savu autoritāti un bez skaidra pamatojuma ierobežoja sabiedrības iespējas uzzināt par valsts budžeta izlietojumu.

Latvijā valsts amatpersonu un darbinieku atalgojuma apmērs vienmēr ir bijis starp visaktīvāk izsekotajiem un viskarstāk apspriestajiem jautājumiem. Cik saņem ministri? Cik deputāti? Cik lielas algas noteiktas dažādu iestāžu vadītājiem, cik iebirst kabatās dažam labam ierēdnim — gandrīz vai katru nedēļu par to medijos atrodama kāda ziņa.

Šī interese nerodas tikai no skaudības vai vēlmes «skaitīt naudu svešā kabatā», kā daždien pavaimanā amatpersonas. Budžets ir visai sabiedrībai piederoša nauda, un sabiedrībai ir tiesības detalizēti iepazīties ar šo līdzekļu izlietojumu, ja vien tas neapdraud valsts drošību. Turklāt, tā kā tiesībsargātāji ļoti neefektīvi pārbauda tiem pieejamo informāciju par amatpersonu ienākumiem, tikai maksimāla atklātība dod iespēju žurnālistiem un citiem sabiedrības pārstāvjiem celt gaismā aizdomīgus gadījumus.

Jau daudzus gadus Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā ir iespēja apskatīties amatpersonu ikgadējās ienākumu deklarācijas. Solis pretī vēl lielākai atklātībai šajā sabiedrībai tik svarīgajā jautājumā tika sperts 2010. gadā. Sašutums par lielo atalgojumu, kuru daudzas amatpersonas turpināja saņemt, par spīti krīzes laikā pasludinātajai «jostu savilkšanai», lika valdībai noteikt, ka visām valsts un pašvaldību iestādēm reizi mēnesī jāpublicē amatpersonām izmaksātā atalgojuma saraksts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu