Mirusi rakstniece Andra Neiburga • IR.lv

Mirusi rakstniece Andra Neiburga

Rakstniece Andra Neiburga. Foto: Ieva Čīka, LETA

62 gadu vecumā mūžībā aizgājusi latviešu rakstniece Andra Neiburga, vēsta kultūras interneta žurnāls “satori.lv”.

Andra Neiburga dzimusi 1957.gada 16.janvārī. Rakstniece absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju, strādājusi izdevniecībā “Avots” par māksliniecisko redaktori, bijusi Latvijas Jauno literātu apvienības vadītāja un konsultante, žurnāla “Karogs” redakcijas kolēģijas locekle un māksliniece, viesnīcas “Neiburgs” īpašniece. Viņa arī apsaimniekojusi savas dzimtas namīpašumus.

Neiburgas pirmā literatūras publikācija nodrukāta 1985.gadā – stāsts “Spīdēja saule” laikrakstā “Literatūra un Māksla”. Izdotas trīs Neiburgas grāmatas – 1988.gadā stāstu krājums “Izbāzti putni un putni būros”, 1991.gadā garstāsts bērniem “Stāsts par Tilli un Suņu vīru” un 2004.gadā stāstu krājums “Stum, stum”. Neiburgas stāsti tulkoti angļu, vācu, franču, dāņu, krievu, baltkrievu, ukraiņu, igauņu un lietuviešu valodā. Viņa arī rakstījusi slejas laikrakstam “Diena”.

Neiburga latviski tulkojusi Mihaila Bulgakova romānu “Suņa sirds”, Oskara Vailda lugu “Ideāls vīrs” izrādei Liepājas teātrī, tulkojusi un lokalizējusi Artura Šniclera lugu “Aplis” izrādei “Rondo” Jaunajā Rīgas teātrī, sarakstījusi scenāriju filmai “Mazās kaislības” (režisors Oļegs Rozenbergs). Pēc Neiburgas darbiem 1996.gadā uzvesta izrāde bērniem “Tille un Suņu vīrs”, 2002.gadā ierakstīts Latvijas Radio iestudējums un tapusi stāsta ekranizācija. 2012.gadā viņas stāsti tika izmantoti izrādē “Stum, stum” Jaunajā Rīgas teātrī.

Par stāstu krājumu “Stum, stum” Neiburga 2004.gadā saņēmusi laikraksta “Diena” gada balvu kultūrā, par garstāstu “Stāsts par Tilli un Suņuvīru” 1993.gadā saņēmusi Latvijas Bērnu literatūras prēmiju “Pastariņa prēmija” un 2002.gadā arī Autortiesību Bezgalības balvu.

2017.gadā notika viņas daiļradei veltīta konference “Andra Neiburga: valoda, dzimte, stāstījums, attēls”, 2018.gadā tika izdots tāda paša nosaukuma rakstu krājums – pirmā zinātniskā grāmata, kas veltīta Neiburgas daiļradei, liecina kultūras interneta žurnāla “satori.lv” apkopotā informācija.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu