Kompaktie sapņi • IR.lv

Kompaktie sapņi

Krista Vāvere

Antropologi to sauc par līdzdalīgo novērojumu. Pētnieka saplūšana ar novērojamo lauku. Būšana tajā un vienlaikus novērošana. Iesim uz vietām, uz kurām iet «visi». Raudzīsim, vai vērojums palīdz ko saprast par mums. Šoreiz pētām mājas preču veikala IKEA fenomenu. Tā atklāšana 2018. gadā bija ceturtais. visvairāk meklētais notikums Latvijā Google meklējumos

Vai esat redzējuši komiksu, kurā sieviete un vīrietis dodas iekšā IKEA ar vārdiem: nopirksim tējas svecītes. Kad abi nāk ārā, pirkumu saiņi ir lielāki par viņiem pašiem. Pat ne tējas svecītes — šoreiz nepirkšu neko. Mans mērķis nav kaut ko iegādāties. Mērķis ir saprast, kāpēc priekšmetu iegādei tieši šī vieta daudziem šķiet pievilcīga.

Pastaiga IKEA pasaulē atgādina tautsaimniecības sasniegumu izstādes pagājušajā gadsimtā. Atceraties? Tur varēja apskatīt visu. Pareizāk sakot — visu to, kā nebija veikalos, bet kas būtu sadzīvi padarījis ērtāku vai saldāku. Lelli Baiba, konfektes Gotiņa, mopēdus, elektroniskos pulksteņus, tolaik modīgas drānas un apavus. Bet tagad, klīstot cauri IKEA mēbelētajām guļamistabām, vannasistabām, virtuvēm un bērnistabām, aptaustot es-jau-sen-tieši-tādu-atpūtas-krēslu-meklēju, šķiet, ka reizē ar galdiem, virtuves skapīšiem un lampām var izvēlēties arī dzīvi no kataloga. Komplektē pēc sava prāta! Dīki ceļojot šajā pasaulē, var izbaudīt savas telpas (un dzīves) veidošanas prieku.

Dzīves labiekārtošana

«Vieta, kur būt kopā», «Vieta rītdienai» — kā gids virza ekskursantu straumi, tā plakātu uzraksti pavada apmeklētāju cauri milzīgā veikala ekspozīcijai. Uzraksti iedrošina par telpu domāt kā par viegli maināmu, pielāgojamu: «Iegādājies dažādus pārvalkus, lai tos mainītu līdz ar gadalaikiem vai garastāvokli. Jo vairāk, jo jautrāk!», «Maini noskaņu istabā ar audumiem», «Komfortam nav jābūt dārgam».

Uz galdiem un plauktiem izvietotajās fotogrāfijās cilvēki izskatās gluži kā mēs. Grāmatu plauktos ir īstas grāmatas (zviedru valodā). Uz kādas mantu kastes uzraksts  «Lietuva, 2008».  Tas liek domāt par iekšpusē glabātām fotogrāfijām no ceļojuma, kurā arī mēs būtu varējuši doties 2008. gadā. Virtuves skapīšos — trauki. Zem izlietnes — atkritumu tvertnes (dažādu izmēru, ērtai atkritumu šķirošanai). Kādā ēdamistabas stendā aiz loga novietota vasarīga ainava ar ezeru vai dīķi (izskatās tik jauki, ka tai noticēsit, pat ja aiz jūsu loga ir garāžu rindas vai padomju piecstāvenes). Dzīvojamo telpu butaforijas izskatās tik apdzīvotas, ka kādā no telpām varētu rosīties īsta ģimenīte. Tas palīdz iztēloties, cik jauks būtu darba dienas vakars, ierušinoties spilvenos stūra dīvānā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu