Literatūra ekrānos un radio • IR.lv

Literatūra ekrānos un radio

Ilze Jansone

Audiovizuālajos medijos nostiprinoties tendencei radīt jaunu satura slāni par to, kas slēpjas vai sastopams «aiz», «pirms», «pēc» vai «saistībā ar» kādu mākslas darbu, grāmatu, filmu vai kultūras faktu, biežāk arī Latvijā televīziju ekrānos un radio parādās raidījumi par literatūru. Šajā īsajā apskatā mēģināšu «savilkt galus», t. i., iezīmēt kādu kopskatu tam, kā saturs par un ap literatūru pēdējos gados ienācis latviešu skatāmajā un klausāmajā telpā.

Vistiešākā liecība attiecībām starp rakstīto tekstu un tā pārraidi ir literāru darbu ekranizācijas, lasījumi un raidlugas. Radiožanrs gan šķiet pielīdzināms grāmatas lasīšanai, tāpēc drīzāk televīzijas filma vai seriāls, kas uzņemts pēc kāda literāra darba motīviem, var mudināt skatītāju izlasīt pašu oriģināldarbu.

Savukārt raidījums par literatūru ir cits žanrs ar saviem nosacījumiem — tajā būs mazāk izklaides, vairāk refleksiju un, ja vien tas nav sponsora apmaksāts, mazāk tieša vērsuma uz attiecīgā darba iegādi. Visbiežāk tāds mudina interesi par literatūru, tās procesiem, talkā ņemot kopainu, vēsturi vai tīri subjektīvu teksta interpretāciju.

Latvijas sabiedriskās televīzijas skatītājiem pārskatāmā pagātnē bijusi iespēja novērtēt vairākus šādus raidījumus — Melns uz balta, Lielā lasīšana, tāpat literāti mēdz parādīties kultūras ziņās u. tml. Arī TV24 programmā šogad ieviests raidījums Grāmatu kods, kas saglabā klasisku formu — sarunu studijā — un top sadarbībā ar konkrētu sponsoru, tālab jau saņēmis pa dzēlīgam komentāram sociālajos tīklos.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu