Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Parīze pieder mums
Sonora Broka

ooooo Parīze pieder mums / Paris nous appartient. Žaka Riveta filma līdzās 400 sitieniem (Fransuā Trifo, 1959) un Līdz pēdējam elpas vilcienam (Žans Liks Godārs, 1960) ir tie franču jaunā viļņa darbi, kuri jāredz, lai rastos priekšstats par šo leģendāro kustību, kuru savulaik aizsāka teorētiķi, kļūstot par kino praktiķiem. Jaunā literatūras studente Anna uzaicināta uz intelektuāļu vakarēšanu, kur uzzina par kāda mākslinieka pašnāvību un neviļus tiek iesaistīta noslēpumainu notikumu ķēdē. Splendid Palace 6. martā.

oooo Tranzīts / Transit. Publicitātes materiālos vācu režisora Kristiana Pecolda filma, kas veidota pēc Annas Zēgerses 1942. gadā izdota romāna motīviem, tiek pieteikta kā «Kasablanka Franca Kafkas skatījumā». Filmā darbības laiks nojaušams aptuveni — tie var būt 40. gadi, tikpat labi arī mūsdienas. Francijas tranzīta pilsētā Marseļā, Meksikas vēstniecības rindā pēc izceļošanas vīzām, satiekas daudzu cilvēku likteņi. Kāds bēglis, ko atveido viena no pazīstamākajām vācu kino jaunajām sejām aktieris Francs Rogovskis te neviļus iegūst jaunu identitāti, kam līdzi nāk neatrisināts mīlasstāsts. No 1. marta.

ooo Greta/ Greta. Kaķa un peles spēle Izabellas Ipēras un Hlojas Greisas Morecas izpildījumā. Režisora Nīla Džordana filmogrāfijā atrodami arī oriģinālāki kinoparaugi (1994. gada Intervija ar vampīru ar Bredu Pitu un Tomu Krūzu vai Brokastis uz Plutona ar Silianu Mērfiju, 2005). Tomēr Ipēras un Morecas ekrāna duets aizpilda telpu tik profesionāli baudāmi, ka sižeta klišejas ir kā elegants rāmis, kurā abām darboties. Jau otrreiz savā karjerā Ipēra spēlē neciešamu kvalierspēles pasniedzēju (Klavierskolotāja, Mihaels Haneke, 2001), taču šoreiz darbība notiek Ņujorkā, kur vientulība viņu saved kopā ar Frānsisu, jaunu sievieti, kas nesen zaudējusi māti. Šī tikšanās izrādās liktenīga. No 1. marta.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu