Baltija kā viens no perspektīvākajiem reģioniem Eiropā investīciju piesaistei • IR.lv

Baltija kā viens no perspektīvākajiem reģioniem Eiropā investīciju piesaistei

Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Raimonds Slaidiņš

Baltijas valstīs lielākā advokātu biroja Ellex veiktais pētījums par uzņēmumu iegādes un apvienošanās (M&A) darījumu dinamiku Baltijā 2018. gadā rāda – Latvijā īstenoto M&A darījumu skaits pērn sarucis, un ir 23% no kopējā pērn Baltijā īstenoto darījumu skaita (salīdzinot ar 31% 2017.gadā). Savukārt Baltijas valstīs kopumā 2018.gads bijis rekordveiksmīgs – pērn noslēgti 74 darījumi, kas ir par 43% vairāk nekā 2017.gadā un darījumu kopējā vērtība, salīdzinot ar gadu iepriekš augusi par 320%, sasniedzot vairāk nekā 2,7* miljardus eiro.

Aizvadītais gads noteikti bijis pagrieziena punkts, kas Baltijas reģionu spilgti iezīmējis starptautiskajā investīciju kartē. To apliecina pasaulē vadošā investīciju fonda Blackstone ienākšana Baltijā, ar miljardu eiro lielu ieguldījumu kļūstot par Luminor bankas stratēģisko investoru. Šāds solis radījis rezonansi arī starptautiskajā arēnā, sūtot spēcīgu signālu par investīciju iespējām Baltijā arī citiem nozīmīgiem, globāliem spēlētājiem.

Latvijā īstenoto darījumu kopējā vērtība pērn sasniegusi 394 miljonus eiro, kas ir vēsturiski otrais labākais rezultāts pēc 2015.gadā sasniegtajiem 426 miljoniem eiro.

Arī īstenotais darījumu skaits (17) saglabājies pietiekami augsts, kas ir labākais rezultāts kopš 2013.gada, taču pērn to kopējā statistikā nomākusi lielā darījumu aktivitāte arī pārējās Baltijas valstīs. Tomēr Latvijai arī turpmāk ir ļoti labas investīciju piesaistes iespējas, pozicionējot sevi kā augstas pievienotās vērtības uzņēmumu lielvalsti, kurā produktiem un pakalpojumiem jau šobrīd ir teicama starptautiskā sasniedzamība.

Igaunijā pērn īstenoti 43% no visiem Baltijas M&A darījumiem un kopējā īstenoto darījumu vērtība sasniegusi divus miljardus eiro. Tiesa, jānorāda, ka Igaunijā īstenotie darījumi sevī iekļauj arī Latviju un Lietuvu, kā tas, piemēram, ir Luminor gadījumā, kad bankas centrālais birojs atrodas Igaunijā. Zīmīgi, ka Igaunijā īstenoti kopumā 7 no TOP 10 M&A darījumiem. Kā galvenās Igaunijas priekšrocības pētījumā norādītas stabilā ekonomiskā situācija, zemais korupcijas līmenis un digitalizētā valsts pārvalde, kā arī savu pozīciju stiprināšana kā tehnoloģiju sasniegumu valstij.

Lietuvā, Baltijas lielākajā ekonomikā, pērn īstenota nedaudz vairāk kā trešdaļa (34%) no visiem M&A darījumiem. Vērts norādīt, ka Lietuvā īstenoto darījumu skaits pērn dubultojies – no 12 darījumiem 2017.gadā uz 25 darījumiem pērn. Lietuvā pērn īpaši liela aktivitāte bijusi fintech sektorā.

Šobrīd Lietuva Eiropas mērogā ir viena no vadošajām ekonomikām fintech uzņēmumu piesaistē, ko veicinājusi pozitīvām pārmaiņām atvērtā likumdošanas vide.

Redzam, ka gan vietējo, gan starptautisko privātā kapitāla fondu un ieguldītāju aktivitāte ir augsta. Ar plaša spektra ieguldījumiem tas piešķir enerģiju ne tikai pozitīvai ekonomikas izaugsmei, bet arī dod iespēju veidoties jaunai uzņēmumu un uzņēmēju paaudzei. Tas lielā mērā diktēs, kādas tirgus iespējas mums būs nākotnē. Tomēr jau šobrīd redzam, ka Baltijas valstis ir vienas no konkurētspējīgākajām ekonomikām Eiropā – ar mūsu cilvēku zināšanām un prasmēm, likumdošanas vidi un arī nodokļu politiku.

Vērtējot M&A darījumu struktūru dažādu biznesa nozaru griezumā, vadošās pozīcijās pēc darījumu skaita jāmin četras nozares. Tās ir TMT (tehnoloģiju, mediju, telekomunikāciju) sektors, patēriņa preču sektors, uzņēmējdarbības pakalpojumu un arī rūpniecības sektors. Visās minētajās nozarēs veiksmīgos rezultātus ietekmējuši vairāki lieli darījumi, piemēram, starptautiskā auto tirgus uzņēmuma Daimler investīcija Igaunijā reģistrētajā kopbraukšanas platformā Taxify TMT nozarē.

 

Lielākie darījumi Baltijas valstīs 2018. gadā:

Ikgadējais Ellex Baltic M&A Monitor 2019 pētījums tapis sadarbībā ar M&A tirgus izpētes organizāciju Mergermarket.

 

Autors ir Ellex Kļaviņš vecākais partneris Latvijā

*Pētījumā nav ietverti darījumi, kuru vērtība ir zem 5 miljoniem eiro, kā arī tie, kuru apjoms netiek atklāts, tāpēc kopējais iegādes un apvienošanās darījumu skaits un to vērtība ir lielāki.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu