Šeit es iederos! • IR.lv

Šeit es iederos!

1
Toms Kreicbergs. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

Janvāra pēdējā svētdienā neilgi pirms pusnakts Toms Kreicbergs ielidoja Rīgā un pirmdienas rītā jau sāka darbu reklāmas aģentūrā DDB Latvia. Pēc astoņiem Dānijā pavadītiem gadiem viņu mājās atveda ne tikai atbildība pret savu valsti, bet arī reklāmista galvenais ierocis — dzimtā valoda

Uzreiz var pamanīt, ka Toms (28) sarunā lieto ļoti maz anglicismu, ar ko grēko daudzi viņa vienaudži. Vienīgi runājot par profesiju, kuru viņš astoņus gadus apguvis angļu valodā, ilgāk jāmeklē atbilstoši termini. Bet, aprakstot savu dzīvi Dānijā, pat ja sanāk kādu vārdu pateikt angliski, tūlīt pats to pārlabo latviski. Jau aizbraucot, nevienu brīdi nebija domājis Dānijā palikt pavisam. Ārzemēs viņu vairāk interesēja pieredze un iespēja sevi pārbaudīt.

Tūlīt pēc vidusskolas viņš bija izvēlējies paredzamāko un vieglāko ceļu — ekonomikas studijas dzimtajā Jelgavā. Bet ātri saprata, ka kaut kā trūkst un rezultāts nebūs tāds, kādu gribas. «Tas bija stipri par vieglu, neredzēju arī iespējas sevi attīstīt ārpus studijām,» viņš stāsta. Sāka domāt, ka varētu tomēr pamēģināt studēt ārzemēs. Meklējot valsti, kurp doties, ļoti būtisks bija naudas jautājums — ģimene nevarēja atļauties apmaksāt mācības, un arī milzu kredītus Toms negribēja ņemt. Tāpēc nonāca pie Dānijas, kur augstākā izglītība Eiropas Savienības pilsoņiem ir bez maksas. «Mani vienmēr saistījusi Skandināvija, viņu domāšanas veids, dzīvesstils.»

Bija 2010. gada 1. jūnijs. Pieteikšanās laiks Dānijas universitātēs jau sen pagājis. Tomēr Toms nolēma riskēt un nosūtīja savu pieteikumu. «Man pēkšņi likās — vajag taču kaut ko lielāku!» Atzīmes bija labas, un tas palielināja izredzes. Pēc trim nedēļām viņš jau pārcēlās uz Dānijas trešo lielāko pilsētu Odensi, lai studētu Tietgen Business College, kurā pēc uzņemšanas termiņa beigām bija palikušas brīvas studiju vietas.

Ballīšu tīkls

«Mani, protams, biedēja pārcelšanās uz nezināmu valsti ar ļoti minimālu kapitālu,» atzīst Toms. Iekrājumu pietika tikai diviem mēnešiem. Tomēr viņš bija izštukojis, ka lielākas iespējas atrast darbu būs nevis tad, ja gaidīs skolas sākumu septembrī, bet jau vasarā, kamēr pārējie studenti vēl laiskojas. Dāņu valodas zināšanu puisim nebija, tāpēc viņam atvēlētos divus mēnešus diezgan smagi nācās nopūlēties, lai atrastu darbu. «Pirmā bija pakošana,» atceras Toms.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu