Priestere, kas netic Dievam • IR.lv

Priestere, kas netic Dievam

Grēta Vospere: «Mums gadsimtiem un gadsimtiem ilgi ir iekalta kristietības vēsture, par spīti faktam, ka ar pilnu pārliecību nevar uztvert visu tajā pausto apgalvojumu patiesumu. Pat attiecībā uz pašām svētākajām lietām.» Foto — The Toronto Star
Katrīna Portere, © The New York Times News Service

Kanādas Apvienotā baznīca pēc ilgas izmeklēšanas samierinājusies, ka vienā draudzē dievkalpojumus vada persona, kura sevi sauc par ateisti

Priestere Grēta Vospere gadiem ilgi pat nebija pamanījusi, ka viņas baznīcas priekšā slejas liels metāla krusts. To aizsedza kupls koks. Kādai personai krusta atrašanās pie Vosperes baznīcas nepatika, un tika uzrakstīta sūdzība: ja reiz Vospere netic, ka Jēzus bija Dieva dēls, tad krustu pienākas noņemt.

«Burtiski nākamajā dienā bija liela vētra, un tā nolauza koku,» stāsta priestere, ar mīlīgu smaidu veroties uz krustu. Tagad daļa kristiešu uzskata, ka koka nolaušana bija Dieva pirksts. Taču Vospere netic arī Dievam. Viņa ir plaši pazīstama ateiste, kura pārliecinoši spējusi saglabāt savu vietu Kanādas Apvienotajā baznīcā (United Church of Canada), kurai visā valstī ir divi miljoni sekotāju — tā ir lielākā konfesija Kanādas luterāņu baznīcā.

«Šī ir mana baznīca,» saka Vospere (60). «Apvienotā baznīca ir izaudzinājusi mani par tādu cilvēku, kāda esmu.»

«Mirsti, ragana!»

Kopumā Kanādā draudžu skaits samazinās. Pēdējā laikā arvien biežāk dzird, kā pamesti dievnami tiek pārbūvēti, piemēram, par moderniem dzīvokļiem. Iespējams, tieši tāpēc Vosperes uzskati daudziem ticīgajiem ir iedvesuši bailes. Un pat agresīvu pretreakciju. Priestere ir saņēmusi anonīmus nāves draudus, un reiz pie dievnama durvīm piesprausta zīmīte: «Mirsti, ragana, lielās mokās!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu