Laba krīze ir labi jāizmanto • IR.lv

Laba krīze ir labi jāizmanto

5
Jānis Bordāns. Foto — Lauris Aizupietis
Pauls Raudseps

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) plāno plašu tieslietu sistēmas auditu, lai saprastu — vai līdzšinējās prioritātes ir bijušas pareizas un sodi efektīvi?

Jānis Bordāns ievēlēts Saeimā kā viens no jauno spēku — Jaunās konservatīvās partijas — pārstāvjiem, taču tieslietu ministra amatu viņš ieņem jau otro reizi. 2012. gada vasarā Valda Dombrovska trešajā valdībā viņš ienāca kā Nacionālās apvienības pārstāvis. Bordānam izvērsās ass konflikts ar NA par viņa ierosināto maksātnespējas jomas sakārtošanu, un NA pretestība šīm reformām bija viens no valdības krišanas iemesliem. Pēc pieciem gadiem Bordāns ir atgriezies ministrijā, un viņa partijas sauklis «bezkompromisa tiesiskums» ierakstīts valdības deklarācijā kā viens no pieciem galvenajiem mērķiem.

Kas jums ir svarīgākie darbi, lai nodrošinātu «bezkompromisa tiesiskumu»?
Izmantosim efektīvi kārtējo krīzi, kas saistīta ar finanšu struktūrām Latvijā. Moneyval eksperti ir uztaisījuši ziņojumu, kurā ir ļoti labas tēzes, šos faktus varam izmantot.

Kādi būtu Tieslietu ministrijas uzdevumi saistībā ar Moneyval ziņojumu?
Esam izvirzījuši papildu prasību pēc finansējuma — auditam gan attiecībā uz Tieslietu ministrijas struktūru, gan izmeklēšanas un tiesvedības efektīvu darbu. No sadarbības partneriem valdībā ir akcepts. Saņemsim līdz 500 tūkstošiem eiro.

Kas auditu varētu veikt?
Rīkosim konkursu. Šobrīd formulējam uzdevumus. Laba krīze ir labi jāizmanto. Moneyval ziņojums [liek jautāt] — vai tiesu piemērotās sankcijas attur no nozieguma izdarīšanas? Vairākos punktos skaidri pateikts, ka tās ir neefektīvas. Tiek piemēroti pārsvarā nosacīti sodi vai naudas sodi, bet nav analīzes, vai tie ir atturoši. Tas ir jānoskaidro. Vēlos, lai ir rezultāts. Lai nebūtu tā, ka varam kaut ko atrādīt starptautiskajām institūcijām, lai labi izskatāmies, un tad gulēt mierīgi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu