Kremļa korupcijas eksports • IR.lv

Kremļa korupcijas eksports

10
Leonīds Volkovs. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Māra Miķelsone

Kā pamazām graut Putina diktatūru, un kāpēc Krievijā sazagto miljonu nogulsnēšanās Latvijā līdzinās narkotiku atkarībai, stāsta Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija štāba vadītājs Leonīds Volkovs

Mūsu tikšanās sestdienas rītā Double Coffee pie Pēterbaznīcas sākas ar nelielu stresu — Leonīds Volkovs (39) kavējas vairāk nekā pusstundu. Kad beidzot enerģiskā solī ierodas, nomet uz pakaramā ebreju lūgšanu lakatu tallītu un atvainojas — aizķēries sinagogā.

Rīgā Volkovs «apzinīgā vecumā» esot tikai otro reizi mūžā, kaut gan bērnībā ar vecākiem viesojies Jūrmalā un joprojām raiti noskaita staciju nosaukumus no Lielupes līdz Pumpuriem. Pašlaik Volkovs ir tāds kā pasaules pilsonis, jo iebraukšana Krievijā viņam draud ar kārtējo ieslodzījumu par demonstrācijas organizēšanu pret Putinu pērnā gada maijā — tāpēc tikai šā gada maijā, kad nodarījumam būs iestājies noilgums, viņš varēs atgriezties pie ģimenes. Kā Krievijas opozīcijas redzamākā līdera Alekseja Navaļnija prezidenta vēlēšanu štāba vadītājs Volkovs kopumā pabijis aiz restēm 95 dienas. Daži viņa pārkāpumi no latvieša skatpunkta nav saprotami, piemēram, protesta demonstrāciju retvīti sociālajos tīklos. Bet šīs represijas Volkovs pats neakcentē, kā IT konsultants naudu var pelnīt jebkurā pasaules vietā. Pērn pusgadu sabijis ASV, Jeila Universitātē, kur dalījies ar savu praktisko pieredzi politisko kampaņu organizēšanā un papildinājis teorētiskās zināšanas.

Lai arī Navaļnijam oficiāli neļāva kandidēt uz Krievijas prezidenta amatu 2018. gadā, organizatoriskā struktūra viņa kandidatūras atbalstam darbojas joprojām. Volkovs bija kampaņas štāba vadītājs un arī tagad turpina vadīt reģionālos štābus. Tiesa, to skaits no 85 sarucis līdz 40, pārsvarā lielākajās pilsētās. Ar reģionālajiem menedžeriem viņš arī no attāluma trīs reizes nedēļā notur obligātas sapulces, pārrunā aktuālos projektus. «Kad pērnruden biju Amerikā, man ar Habarovsku bija 14 stundu laika starpība, tas bija sarežģītāk,» šāda praktiska detaļa palīdz saprast kustības mērogu.

Par Navaļnija darbību pie mums vairāk zināms no ziņu virsrakstiem par lielajām protesta demonstrācijām, regulārajiem arestiem vai pētījumiem, ko Navaļnija fonds cīņai pret korupciju publicē internetā, atklājot augstu Krievijas amatpersonu slēptās bagātības. Bet kas vispār ir Navaļnija kustība? «Tas ir politisks spēks, kas ģenerē politikas dienaskārtību.» Faktiski tas esot viens no diviem varas centriem Krievijā, jo visas citas institūcijas, kuras «varētu konkurences cīņā izveidot politisko dienaskārtību, pilnībā kontrolē Kremlis».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu