Žurnāls: Ušakova paraksts ir uz "Rīgas satiksmes" iepirkumu dokumentiem • IR.lv

Žurnāls: Ušakova paraksts ir uz “Rīgas satiksmes” iepirkumu dokumentiem

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) ir pašvaldības SIA Rīgas satiksme kapitāldaļu turētājs. Viņš ir saskaņojis iepirkumus, par kuriem šobrīd KNAB sācis kriminālprocesu — Ušakova paraksts ir atrodams uz kapitālsabiedrības dalībnieku sapulču protokoliem, kuros lemts par skandalozajiem iepirkumiem. Par to ceturtdien raksta žurnāls Ir.

Mēra labvēlība pašvaldības uzņēmumam ir neapšaubāmi liela. Kopš Saskaņas un Ušakova nākšanas pie varas 2009. gadā Rīgas satiksmei ik gadu atvēlētā dotāciju summa arvien aug, 2018. gadā sasniedzot jau 132 miljonus eiro jeb aptuveni 15% no visa pilsētas budžeta. Gadu gaitā Rīgas satiksme kļuvusi ne tikai par jaudīgu rīku vēlētāju simpātiju uzpirkšanai ar brīvbiļetēm, bet arī par Rīgas finanšu «melno caurumu» — no malas izsekot, kādiem nolūkiem budžeta nauda tiek tērēta, ir praktiski neiespējami.

Turklāt caurskatāmība šajā un citos Rīgas pašvaldības uzņēmumos apzināti mazināta ar katru gadu. Agrāk pašvaldībā darbojās Revīzijas komisija, kurā bija pārstāvji no visām domē pārstāvētajām partijām. Šāda komisija ļāva veikt revīzijas gan dažādos domes departamentos, gan kapitālsabiedrībās, pārliecinoties, vai piešķirtie budžeta līdzekļi tiek efektīvi tērēti. Taču 2015. gadā dome nolēma komisiju likvidēt.

Tā vietā darbu turpināja mēram tieši pakļautā Audita un revīzijas pārvalde, kuras darbā opozīcijas pārstāvjiem vairs nebija iespēju iesaistīties.

Ko teica Ušakovs, kurš pēc KNAB veiktās kratīšanas viņa mājās un darba vietā pēc gadiem ilgas klusēšanas atbildēja uz Ir jautājumiem, vairāk lasiet žurnālā šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu