Uztaisīt traktoru • IR.lv

Uztaisīt traktoru

1
Guntis Lielkājis, SIA Ciedra komercdirektors un viens no diviem uzņēmuma dibinātājiem. Foto — Gints Ivuškāns
Aivars Kļavis, speciāli Ir

Izrādās, Valmiermuižā, kas Latvijā vairāk pazīstama ar savu alu, ražo arī traktorus. Jau vairāk nekā desmit gadus ar to nodarbojas metālapstrādes uzņēmums Ciedra

Pirmais lieljaudas traktors Ciedrā tapis pašu vajadzībām, lai gan tolaik uzņēmums nodarbojās ar kokapstrādi. Simtgades mijā tā īpašnieki brāļi Guntis un Juris Lielkāji uztaisījuši vienu no lielākajām bērza pārstrādes līnijām valstī. Tur saražotās mēbeļu sagataves eksportētas gan uz Lielbritāniju, gan uz ASV, bet kokmateriālus veduši no Krievijas, kur strādājuši cirsmās. Diemžēl slavenie skandināvu traktori izrādījušies nepiemēroti Krievijas mežiem — nācies konstruēt un taisīt savu.

Tagad Ciedra pilnībā pievērsusies metālapstrādei un mašīnbūvei, kā arī dažādu iekārtu remontam. Tas ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas ražo traktorus. Turklāt traktorus, kam Eiropā grūti atrast līdzīgus.

«Protams, mēs neesam nekāda milzu rūpnīca. Tāpēc katrs no vairāk nekā 20 traktoriem, kas uztaisīti, patiesībā ir gandrīz vai roku darbs. Bet galvenais, ka produkts ir konkurētspējīgs un pasūtītāji ar to apmierināti,» saka Ciedras komercdirektors Guntis Lielkājis.

Puikas un dzelži

Aizvadītās desmitgades sākumā, kad tirgū strauji ienāca Latvijas Finieris un pasaulē auga pieprasījums pēc bērza saplākšņa, izejmateriāla cena pieaugusi trīskārt. Pārstrādāt to mēbeļu sagatavēs kļuva nerentabli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu