Ka-ta-stro-fa? • IR.lv

Ka-ta-stro-fa?

Ilustrācija — Shutterstock
Sergejs Pavlovs

No 1000 dolāriem, kas iepriekšējā gada sākumā ieguldīti Bitcoin, gada laikā pāri palikuši vairs tikai 290 dolāru. Un šis ir tikai viens no negatīvajiem piemēriem — ne velti pagājušo gadu dēvē par investīciju katastrofu. Ir Nauda aplūko, kādi ieguldījumi gada laikā ir zaudējuši un kādi — tomēr spējuši pieaudzēt savu vērtību

–71%
Bitcoin un pārējie

Vēl 2017. gadā Bitcoin, Ripple, Ethereum un citas kriptovalūtas bija paši veiksmīgākie ieguldījumu veidi, kas garantēja simtos vai pat tūkstošos mērāmus peļņas procentus, bet 2018. gadā šai pasakai pienāca beigas un sākās īsta katastrofa.

2017. gada decembrī Bitcoin sasniedza savu vēsturiski maksimālo vērtību — gandrīz 20 tūkstošus dolāru, jau 2018. gada janvārī tā tirgus cena bija noslīdējusi līdz 13 354 dolāriem. Toreiz daudzi eksperti uzskatīja, ka kriptovalūtas burbulis ir pārplīsis, līdzīgi kā 1999. gadā izčākstēja Dotcom. Taču tas izrādījās tikai sākums kritienam dziļā aizā. 2018. gada beigās Bitcoin vērtība nogāzās līdz 3830 dolāriem (par 71%) — līdzīgi kā tūkstošgades mijā amerikāņu tehnoloģiju indeksa Nasdaq Composite kritums turpinājās nevis pāris nedēļas, bet veselu pusotru gadu.

Otrā populārākā kriptovalūta Ethe­reum 2018. gada sākumā maksāja 751 dolāru, janvārī pakāpās līdz 1382 dolāriem, bet gada beigās tās vērtība sasniedza 130 dolārus — tātad kritums par 83% kopš gada sākuma. Savukārt Ripple, kas 2017. gada sākumā maksāja aptuveni 0,6 dolāra centus, 2018. gada sākumā kotējās jau par diviem dolāriem, janvārī sasniedza pat 2,7 dolāru atzīmi, bet gadu ir noslēgusi ar 0,35 dolāru vērtību.

Sarežģīta bilde zīmējas ar gandrīz visām digitālajām valūtām. Kādi ir tā iemesli?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu