Nepalikt viduvējībā • IR.lv

Nepalikt viduvējībā

Jūlija Sundberga
Jūlija Sundberga, Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) valdes priekšsēdētāja

Kādi ir svarīgākie darbi, ko investori gaida no jaunās valdības?

Bieži esmu dzirdējusi apgalvojumu, ka šodien Latvijā cilvēki dzīvo labāk nekā agrāk. Protams, vispārējais progress un arī valsts ekonomiskā attīstība ļauj baudīt lietas, kas pirms 100 gadiem pat neeksistēja, taču, kā mēdz teikt, problēmas sākas no salīdzināšanas. Un šādā griezumā Latvija nepavisam vēl nav starp labklājības un starptautiskas konkurētspējas izcilniekiem.

Ko darīt? FICIL jau četrus gadus veic investīciju vides indeksa pētījumu. Latvijas investīciju vides pievilcība jau otro gadu pēc kārtas saglabājusies nemainīgi viduvēja — 2018. gadā ārvalstu investori to novērtējuši ar 2,5 punktiem no pieciem. Arī politikas veidotāju centieni uzlabot investīciju klimatu Latvijā novērtēti ar vāju trijnieciņu: 2,9 punkti no pieciem. Protams, var priecāties, ka glāze ir līdz pusei pilna, un arī es pēc dabas esmu optimiste, taču augšupejošas ekonomikas apstākļos šāds rādītājs nav iepriecinošs.

Vai viduvējs investīciju klimata vērtējums ir pietiekams, lai Latvija spētu konkurēt ar citām Baltijas un Ziemeļeiropas valstīm par jaunu investīciju ieplūšanu un esošo investoru noturēšanu?

Lēmumu par biznesa sākšanu vienā vai otrā valstī investori pieņem salīdzinoši ātri — dažkārt pat dzirdam par trim vai četriem mēnešiem. Svarīgākie aspekti šī lēmuma pieņemšanā ir ne tikai konkrētās valsts ekonomiskā un politiskā situācija (stabilitāte un paredzamība), bet galvenokārt tādi jautājumi kā darbaspēka pieejamība, ēnu ekonomikas un korupcijas īpatsvars. Abi pēdējie faktori diemžēl jaunākajā indeksa pētījumā izkristalizējās kā akūtākās problēmas, kuru risināšanu vairs nedrīkst atlikt, ja arī turpmāk Latviju vēlamies redzēt kā starptautiski konkurētspējīgu un investīcijām pievilcīgu vietu. Es ceru, ka jaunā valdība sadzirdēs investoru bažas un enerģiski ķersies pie problēmu risināšanas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu