Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Juris Kaža

Nedrošs gada sākums

Finanšu tirgos gads sākās nedroši, un analītiķi prognozēja, ka gan valūtu tirdzniecību, gan vērtspapīrus ietekmēs dolāra kurss un Ķīnas tirdzniecības rādītāji. Biržas bija nedaudz atguvušās no samērā asiem kritieniem pirms gadumijas, kad investorus satrauca kritums Ķīnas eksportā uz ASV. «Viss drīzāk pasliktināsies, pirms uzlabosies,» to komentē Bloomberg. Savukārt dolāru «stiprināja» neliela eiro lejupslīde pēc Eiropas Centrālās bankas prezidenta Mario Dragi izteicieniem, ka eirozonas ekonomikas attīstība palēnināsies. 


ASV prognozē mājokļu tirgus buma rimšanos

Analītiķi prognozē, ka 2019. gada gaitā rimsies mājokļu cenu kāpums un tirdzniecības bums ASV,  jo pircēji sāks just augstākas hipotekāro kredītu likmes. «Vairākus gadus esam redzējuši traku mājokļu pirkšanu un cenas, kas kāpa debesīs, bet uzskatu, ka 2019. gadā lietas mainīsies,» uzskata ASV nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmuma Trulia eksperte Šerila Janga. Nedrošība ASV mājokļu tirgū spiedusi vienu no trim ASV  lielākajiem mājokļu celtniecības uzņēmumiem Lennar atteikties nosaukt 2019. gada peļņas prognozes. 


Kriptovalūtām slikts jaunais gads

Tā sauktajām kriptovalūtām vai privāti radītiem maksāšanas līdzekļiem ar Bitcoin priekšgalā slikti sākās jaunais gads, turpinot kritumu. Jau 2018. gada gaitā Bitcoin bija zaudējis 82% savas vērtības pret dolāru. Analītiķi, piemēram, «kriptonozarē» pazīstamais Villijs Vū, uzskata, ka 2019. gadā Bitcoin un citām sintētiskām valūtām ies vēl sliktāk. Vū uzskata, ka Bitcoin kritīs zemāk par gada sākuma līmeni, ap 3600 dolāriem par vienu Bitcoin. Ir gan arī pretējs uzskats, ka tieši pēc dramatiska kritiena var sekot visai liels kāpums.


Ķīna apspēlēja pasaules sojas pupu tirgu

Kad ASV prezidents Donalds Tramps pērn noteica muitas tarifus Ķīnas eksporta precēm, Ķīna atbildēja ar muitas tarifiem ASV lauksaimnieku audzētajām sojas pupām. Tā rezultātā uzkāpa cena sojas pupām no Brazīlijas. Tam sekoja ASV un Ķīnas pagaidu vienošanās par muitas tarifu nepiemērošanu, un Tramps lepojās, ka Ķīna veikšot milzu sojas iepirkumus no ASV. Brazīlijas sojas cenas noplaka. Savukārt Ķīna no ASV iepirka tikai pusi no medijos izziņotajiem 10 miljoniem tonnu pupu, pērkot arī tagad lētākās Brazīlijas pupas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu