Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Marija, Skotijas karaliene
Sonora Broka

ooo Marija, Skotijas karaliene / Mary Queen of Scots. Ievērojamā britu teātra režisore Džozija Rurka debitējusi kino ar krāšņu vēsturisko drāmu, kuras sižets visiem labi pazīstams un piedzīvojis virkni ekranizāciju, tajā skaitā Elizabete. Zelta laikmets (2007) ar Keitu Blanšetu titullomā. Rurka veidojusi savu versiju, pieaicinot žilbinošu aktrišu duetu — Margo Robiju un Šēršu Ronanu. Apjomīgā teātra pieredze gan nav garantējusi nevainojamu rezultātu kino. Fascinējošie kostīmi, grims un ainavas šīs divas stundas vērtīs par baudāmu piedzīvojumu, tomēr kopumā filmas gaitai trūkst spraiguma. Splendid Palace no 1. februāra.

ooo 7 miljardi gadu pirms pasaules gala. Jauniešu mīlasstāsts ar mistikas virsnoti — Jāņa Ābeles debija pilnmetrāžā — aizrauj ar straujumu un dedzību, ievedot skatītāju pasaulē, kur viss notiek vienlaikus sarežģīti un viegli kā vienā elpas vilcienā, līdzīgi kā Žana Lika Godāra ikoniskajā filmā (À bout de souffle, 1969). Grūti iedomāties vēl lielākus pretstatus kā Ābeles filmas galveno varoņu Annas un Leo raksturos, dzīves uzskatos, temperamentā, tomēr varbūt tieši tādēļ viņu mīlasstāsts iegūst ticamību. Stāsta pārlēcieni ne vienmēr šķiet pamatoti, bet filmas jauneklīgā enerģija savienojumā ar grupas Baložu pilni pagalmi pagraba balādēm ir valdzinošs kokteilis. Kino no 1. februāra.

ooo Pirms vētras / Serenity. Pieredzējušais kinoscenārists un šoreiz arī režisors Stīvens Naits lieliski pārzina cilvēku dvēseles ēnainās ielejas. Pirms vētras ir meistarīgs trilleris, kurā nekas nav tā, kā pirmajā acu uzmetienā šķiet. Metjū Makonahijam vientuļā jūras vilka Dilla loma der kā uzlieta, savukārt viņa ekrāna partnere Anna Hetaveja te ir mainīgais elements, kādā epizodē — film noir dīva, citā — ģimenes vardarbības upuris. Nomaļā tropu sala ir ideāla vieta noziegumam, un Pirms vētras — labs vingrinājums skatītāja prātam un instinktiem, it īpaši, kad Dilla pagātnes rēgi liek apšaubīt realitātes, ko redzam kadrā,  īstenību. Kino no 1. februāra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu