5 interesanti koncerti februārī • IR.lv

5 interesanti koncerti februārī

Ģitārists Mārcis Auziņš. Publicitātes foto
Anete Ašmane speciāli Ir

2. februārī. Mūzikas namā Daile Aizrautība. Ģitārists Mārcis Auziņš

Uzstājoties kopā ar daudziem atzītiem Latvijas džeza un popmūzikas māksliniekiem, Mārcis Auziņš tomēr turpina arī savu solokarjeru. Pirms pāris gadiem viņš ieskaņoja Raimonda Paula populārāko melodiju aranžijas albumā Viens, bet tagad prezentē savas oriģinālkompozīcijas. Albumam un koncerttūrei dots nosaukums Aizrautība, par ko pats ģitārists saka: «Tā ir vilkme pārvērst mirkļus, iespaidus, laiku un visu apkārt notiekošo ģitārmūzikā. Tā ir vēlme izzināt instrumenta un tā skanējuma un spēles robežas.» Pēc koncerta Rīgā programma izskanēs arī citās Latvijas pilsētās līdz pat marta vidum.

9. februārīLielajā ģildē Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts. Kristīne Blaumane (čells), Guntars Freibergs, Elvijs Endelis, Mikus Bāliņš, Ernests Mediņš, Elīna Endzele (sitaminstrumenti), LSO, LNSO, diriģenti Gintars Rinkēvičs un Andris Poga

Kopš 2005. gada latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts ir viens no centrālajiem koncertsezonas notikumiem, kurā satiekas ne tikai vairāki orķestri, solisti un diriģenti, bet arī dažādi latviešu mūzikas laikmeti un komponisti. Nav skaidrs, kādēļ šoreiz piedalīties piekrituši tikai divi kolektīvi, tomēr programma solās būt gana piepildīta — tajā izskanēs jubilāru Alfrēda Kalniņa (šogad 140), Tālivalda Ķeniņa (šogad 100) un Lindas Leimanes (šogad 30), kā arī Lielās mūzikas balvas nominanta Kristapa Pētersona darbi. Ar vislielāko intrigu gaidāms iepriekš tikai fragmentāri dzirdētais Ķeniņa Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un Leimanes jaundarbs Enantiomorphic Chambers, kas tapis, iedvesmojoties no Roberta Smitsona instalācijas.

14. februārī. Lielajā ģildē LNSO, koris Latvija un Vasilijs Sinaiskis. Arigo Štrāls (alts), Diana Ozoliņa (čells), LNSO, VAK Latvija, diriģents Vasilijs Sinaiskis

Leģendārais LNSO galvenais diriģents (1975—1987), šobrīd LNSO Goda diriģents Vasilijs Sinaiskis atkal viesojas pie saviem kādreizējiem cīņubiedriem, lai atskaņotu Pētera Plakida, Sergeja Taņejeva un Riharda Štrausa mūziku. Pagājušā gadsimta 70.—80. gados Sinaiskis pirmatskaņojis tolaik tapušos Plakida jaundarbus, tātad šo tandēmu vieno sena saikne, ko dzirdēsim atkal no jauna. Līdzās LNSO samērā bieži atskaņotajai Štrausa mūzikai (šoreiz simfoniskā poēma Dons Kihots) likta Taņejeva kantāte Damaskas Jānis, kopumā piedāvājot atšķirīgu atkalsatikšanos ar maestro Sinaiski.

15.—24. februārīRīgā, Daugavpilī, Siguldā festivāls Saxophonia

Arta Sīmaņa izlolotais festivāls piedāvā saksofonu iepazīt iespējami plašā mūzikas spektrā. Džezs skanēs trijos koncertos — to ieskandinās Kārlis Auziņš un viņa trio domubiedri, saksofonu kvartets Atomos, kā arī Pjērs Bertrāns un Latvijas Radio bigbends atskaņos paša Bertrāna kompozīcijas, ko kuplinās dziedātāja Paloma Pradāla. Laikmetīgās mūzikas robežas izpletīs Kristians Maurers, Rīgas Saksofonu kvartets un Aigars Raumanis kopā ar kamerorķestri Sinfonietta Rīga un diriģentu Gunti Kuzmu. Savukārt tradicionālajā baznīcas koncertā atmosfērisku un filozofisku mūziku atskaņos 12 saksofoni kopā ar Latvijas Radio kori, Rihardu Zaļupi un Jolantu Strikaiti-Lapiņu. Festivālā izskanēs mūsu komponistu Platona Buravicka, Selgas Mences, Jāņa Lūsēna un Riharda Zaļupes jaundarbi, arī šajā ziņā piedāvājot dažādu paaudžu, stilistikas un estētikas mūziku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu