Gribas iestudēt vēl • IR.lv

Gribas iestudēt vēl

Mihails Gruzdovs. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Režisors Mihails Gruzdovs Dailes teātrī iestudē lirisko komēdiju Smilšu cilvēciņi un, veselības likstām par spīti, plāno nākamos jauniestudējumus

Tā ir priecīga ziņa: pēc pagājušajā pavasarī piedzīvotās veselības krīzes Mihails Gruzdovs atgriežas Dailes teātrī ar jaunu izrādi — iestudē bulgāru dramaturģes Janas Dobrevas darbu Smilšu cilvēciņi. Tajā četras sievietes tiekas ārsta uzgaidāmajā telpā. Katrai ir savi dzīves samezglojumi, un tieši medicīniskā vide kļūst par fonu, lai par tiem domātu, mēģinātu atšķetināt.

Gruzdova darba kabinetā Dailes teātrī uz galda stāv meitas fotogrāfijas kopā ar mazītiņu pareizticīgo ikonas reprodukciju. Režisors iepriekš atklāti stāstījis medijiem, ka pērn pavasarī gandrīz aizgāja mūžībā, jo piedzīvoja onkoloģiskās saslimšanas recidīvu. No smagā stāvokļa viņu esot izglābušas vienīgi sievas un meitas lūgšanas. 2002. gadā Gruzdovs apprecējās ar aktrisi un režisori, tagad Valmieras Drāmas teātra māksliniecisko vadītāju Indru Rogu, ģimenē aug četrpadsmit gadus veca meita Marta Marija.

Patlaban Gruzdovs un Roga Latvijas Kultūras akadēmijā skolo Valmieras teātra jauno aktierkursu. Režisors turpina iestudēt, arī ar saviem studentiem. Intervijā viņš atzīst, ka darbs teātrī ir kā narkotika — no tā gandrīz neiespējami atteikties. Turklāt viņam ir jaunas ieceres, «ļoti gribas strādāt».

Gruzdovs, kurš studējis režiju Krievijā un vairākus gadus tur vadījis teātri, Latvijā spoži uzmirdzēja ar 1996. gada iestudējumu Terēza Rakēna, galvenajā lomā bija Indra Briķe, kā arī 2000. gadā ar izrādi Precības, kur mīlas pāri atveidoja Vita Vārpiņa un Juris Žagars. Vēlāk viņš uzņēmās Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja darbu. Latvijā viņš iestudējis vairāk nekā 70 izrāžu. Jaunākā no tām, liriskā komēdija Smilšu cilvēciņi, pirmizrādi piedzīvo šonedēļ Dailes teātra Kamerzālē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu