Sadzeltējusi sabiedrība • IR.lv

Sadzeltējusi sabiedrība

«Dzelteno vestu» pagaidu apmetne vienā no satiksmes rotācijas apļiem pie Sentetjēnas pilsētas Francijas dienvidaustrumos 14. janvārī. Foto — AFP/Scanpix
Alisa Rubina, © The New York Times News Service

Lai gan «dzelteno vestu» protesti Francijā vairs nav tik plaši kā pirms pāris mēnešiem, liela sabiedrības daļa netic, ka viņu dzīvi atvieglos prezidenta sāktās «lielās nacionālās debates»

Pirms ieradās žandarmi un pieprasīja aizvākties, satiksmes rotācijas apļi bija populāra pulcēšanās vieta «dzeltenajām vestēm», it īpaši Francijas lauku apvidos. Ceļu krustošanās vietās pulcējās tie, kuri jūtas aizmirsti un kuriem šķiet, ka valdība uz viņiem skatās no augšas ar nicinājumu.

Tā tas bija arī Lezandlī mazpilsētā Nor-mandijā. Policija ir aizliegusi viņiem turpmāk sanākt kopā uz kārtējo sestdienas protestu vienā no rotācijas apļiem — vietā, kur demonstranti parasti pārrunāja aktualitātes un sprieda, kā rīkoties tālāk.

Nav šaubu, ka svarīgu lomu «dzelteno vestu» protestu organizēšanā ieņem sociālie mediji, tomēr cilvēki alkst pēc fiziskas satikšanās un sarunām. Agrāk šo funkciju pildīja veikaliņi un pasta nodaļas — satiekot kaimiņus, varēja apspriest gan populāra televīzijas seriāla sižeta pavērsienus, gan pārrunāt ikdienas dzīves priekus un likstas. Pēdējo nedēļu laikā tie bija satiksmes rotācijas apļi.

«Vēl pirms pāris desmitgadēm pat katrā ciemā bija mazs veikals, maza pasta nodaļa, maza pārtikas bodīte. Tagad šie ciemi ir tikai kopmītnes,» saka Bruno Laziū. Viņš ir aktīvs Lezandlī «dzelteno vestu» dalībnieks. «Tagad mūsu ciemā vairs nav nevienas publiskas vietas, izņemot mēra biroju.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu