Gatava pārmaiņām • IR.lv

Gatava pārmaiņām

1
Ilze Viņķele. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Ilze Viņķele veselības ministra amatā stājas, lai mainītu veselības finansēšanas modeli, tarifus un arī tirgotāju ietekmi uz zāļu tirgu

Darbojusies politikā jau gandrīz 20 gadus, Viņķele ir starp pieredzējušākajiem jaunās valdības ministriem, turklāt neilgi pirms Saeimas vēlēšanām atgriezās no ASV, kur bija papildinājusi zināšanas tieši pārmaiņu vadībā. Tas viss tagad noderēs, jo veselības ministra atbildībā ir steidzami uzdevumi: garās pacientu rindas, dārgā e-veselība un spēcīgais farmācijas industrijas lobijs ir tikai dažas no samilzušajām problēmām.

Šogad veiktā SKDS aptauja liecina, ka 65% respondentu uzskata — visu šo nelaimju cēlonis ir nesakārtotā veselības aprūpes sistēma. Tātad, lai gan iepriekšējai ministrei Andai Čakšai (ZZS) izdevās panākt finansējuma pieaugumu veselības jomai, iedzīvotāji gaida nopietnas pārmaiņas.

Valdības deklarācijas veselības sadaļā ir nosaukti galvenie darba virzieni — izveidot ilgtspējīgu veselības aprūpes finansēšanas modeli, paaugstināt mediķu algas, definēt, kas tad ir valsts apmaksāto pakalpojumu grozā un cik ilgi jāgaida rindā uz ārstēšanu, kā arī uzlabot zāļu pieejamību un samazināt to cenu. Kā tieši to izdarīt, Viņķele gan pagaidām skaidras atbildes vēl nesniedz.

Dzīvildze Latvijā par sešiem gadiem atpaliek no ES valstu vidējās, mums ir augsta zīdaiņu mirstība, mirstība no onkoloģiskajām slimībām pieaug, nevis samazinās. Valdības deklarācija par to nerunā. Vai jums nav ambīciju kaut ko šajā statistikā mainīt?
Es būtu krāpniece, ja teiktu, ka laikā, kamēr strādāšu par veselības ministri, varēšu mainīt kādu no rādītājiem. Tie nav maināmi ātrāk kā piecu gadu laikā. Ja man būtu dots tik ilgs laiks, cik man, visticamāk, nebūs, manas ambīcijas būtu panākt, lai Latvijas iedzīvotāji būtu veselīgākā nācija Baltijas valstīs.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu