«Līdz beidzamajam brīdim neticami» • IR.lv

«Līdz beidzamajam brīdim neticami»

6
Foto — LETA
Indra Sprance

Par kādu valsts noslēpumu izpaušanu intervijā Ir prokuratūra grib apsūdzēt Saeimas deputātu Juri Jurašu

Pirms trim gadiem — 2016. gada jūlijā — ne man, Ir žurnālistei, ne tobrīd tikko no amata atlaistajam KNAB Operatīvo izstrāžu daļas vadītājam Jurim Jurašam prātā nevarēja ienākt, kā izvērtīsies Ir analīze par KNAB aktuālajām pārmaiņām. Rakstā Knābis nost?! informējām par toreizējā biroja vadītāja Jaroslava Streļčenoka veikto reformu, kuras rezultātā vieta KNAB vairs neatradās virknei pieredzējušu darbinieku, arī Jurašam.

Uzskaitot argumentus, kāpēc Streļčenoks nedarbojas sabiedrības interesēs, Jurašs atklāja arī kādu līdz tam nepubliskotu faktu — ka 2015. gada rudenī saistībā ar krimināllietu, kurā iespējamā kukuļošanā bija pieķerts Latvijas Dzelzceļa vadītājs Uģis Magonis un Igaunijas uzņēmējs Oļegs Osinovskis, Jurašam piedāvāts kukulis miljona eiro apmērā. Nauda tiktu dota, lai krimināllietu no kukuļdošanas pārkvalificētu par tirgošanos ar ietekmi, par ko ir daudz maigāks sods. Detaļas Jurašs toreiz neatklāja, taču uzsvēra — par kukuļa piedāvājumu viņš uzreiz informējis KNAB vadību, bet nekādas darbības nav sekojušas, un viņam radies iespaids, ka «nevienu tas neinteresē».

Šo dažu teikumu dēļ Ir rakstā jau pēc pāris nedēļām — 2016. gada 29. jūlijā — Ģenerālprokuratūra sāka kriminālprocesu. Nevis par miljona piedāvājumu un pat ne par to, kāpēc KNAB šo kukuļa lietu nav pārbaudījis. Nē, kriminālprocess tika ierosināts, jo Jurašs esot žurnālā un vēlāk Latvijas Televīzijā apzināti izpaudis valsts noslēpumu, izstāstot par šo kukuļa piedāvājumu un tā neizmeklēšanu.

«Līdz beidzamajam brīdim likās neticami, ka kaut ko tādu var nosūtīt kriminālvajāšanai,» tagad saka Jurašs. Jau no paša sākuma šī lieta šķitusi absurda. Sajūtas esot «savādas, ka tik acīmredzamā lietā, kur nevar nekādā veidā konstatēt valsts noslēpuma izpaušanu, vispār līdz tādam lēmumam var nonākt».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu