Akmeņi un torpēdas • IR.lv

Akmeņi un torpēdas

Aivars Ozoliņš

Kariņa valdība var būt stabila tieši tāpēc, ka būs vāja

Krišjānim Kariņam būs izdevies paveikt «neiespējamās misijas» pirmo posmu — izveidot valdību. Šis komentārs tapa dienu pirms balsojuma Saeimā par valdības apstiprināšanu, taču, lai cik izmisīgi bija centieni nepieļaut procesa nonākšanu līdz balsojumam, Saeimas vairākums arī bez «Gobzema piecnieka» tai ir nodrošināts ar rezervi neparedzamiem pēdējā brīža negadījumiem.

Šis bija ilgākais valdības veidošanas process Latvijas vēsturē, taču, atskatā vērtējot, vismaz tik ilgs bija vajadzīgs. Beigās vienīgā atlikusī alternatīva Kariņa valdībai bija pirmstermiņa vēlēšanas, bet ievēlētajiem «jaunajiem spēkiem» vajadzēja laiku, lai atgūtos no pēcvēlēšanu skurbuma ilūzijām, ka vēl vienā piegājienā viņiem varētu izdoties labāk, un apjaust, ka katrs personīgi tad varētu vairs nebūt starp Jēkaba ielas «100 gudrajām galvām».

Process bija veselīgs. Piemēram, vai vēl atceramies Jaunās konservatīvās partija līdera Jāņa Bordāna sirreālo apņēmību turēties kopā ar tolaik vēl Alda Gobzema un Artusa Kaimiņa KPV LV kaut vai līdz Pastarajam tiesiskumam? Bordāns tagad būs ministrs, Kaimiņš būs koalīcijā, bet daži desmiti Gobzema atbalstītāju otrdien ar Ždanokas plakātiem rokās pie Saeimas demonstrēja pret viņu valdību. KPV frakcija jau ir de facto sašķēlusies divās. Process turpināsies un galu galā atsijās nejauši par likumdevējiem tikušos no politiķa profesijai derīgajiem. Nākamajām vēlēšanām Kaimiņš varēs taisīt vēl vienu, Gobzems savu un vēl kāds citu partiju. Demokrātija strādā.

Jebkāda valdība būšot «vāja un īslaicīga», decembra vidū prognozēja Nacionālās apvienības permanentais «premjerministra kandidāts» Roberts Zīle un tāpēc atteicās to mēģināt veidot. Tagad no visām pusēm dzirdam prognozes par dažādiem «zemūdens akmeņiem» valdības deklarācijā un politiskajā īstenībā, kuri varot būt liktenīgi Kariņa valdībai. Šķiet, ka šīm prognozēm nepieciešami daži precizējumi.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu