Jauna spalva • IR.lv

Jauna spalva

Nellija Ločmele

Valdībai šonedēļ sanākot uz pēdējo sēdi, premjers Kučinskis uz atvadām pasniedza kolēģiem simboliskas dāvaniņas — pildspalvas, lai arī turpmāk ir, ar ko parakstīt svarīgus lēmumus. Izskatās, ka darbu valdībā varētu turpināt tikai četri esošie ministri, tātad pārējie varēs izpausties brīvāk: kāds sacerēt disertāciju, cits šaha gājienus piefiksēt, vēl cits pēc sirds patikas nobloķēt rakstāmo un vairs nekad neko nerakstīt.

Tikmēr topošā koalīcija spriež par darāmajiem darbiem. Domājot par valsts budžeta ieņēmumiem un tiesiskumu, iesaku rūpīgi izlasīt jauno Ir pētījumu sēriju par nodokļu krāpšanu. Šajā žurnāla numurā izsekojam, kā PVN shēmās valsts budžetam garām aiziet summas, ar kurām mēs varētu atļauties ik gadu uzcelt jaunu Gaismaspili. Varbūt pat divas, jo kāds pieredzējis bijušais VID darbinieks skarbi atklāj: «Latvijā nav neviena [godīga] lielā būvniecības objekta, sākot ar Gaismaspili un beidzot ar VID māju, — visi lielie valsts projekti, viņos visos mazgāta nauda.» Viena lieta ir vispārīgi runāt par neiekasētiem nodokļiem, gluži cita — konkrēti izsekot, kā VID auditoru acu priekšā līdz 20 miljoniem ir uzauguši kādas būvmateriālu tirdzniecības kompānijas nodokļu parādi, šo nu jau maksātnespējīgo firmu padarot par otro lielāko nodokļu nemaksātāju valstī.

Vai par šo milzīgo krāpšanos kāds sēž cietumā vai vismaz uzlabo karmu piespiedu darbos? Pajautāsim to jaunajam finanšu ministram Reiram… kurš gan bija ministrijas priekšgalā tieši tolaik, kad šie miljonu parādi VID acu priekšā radās. Bet neatmetīsim taču cerības — tagad ministram būs jauna pildspalva!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu