Elīnas ķiņķēziņu dzens • IR.lv

Elīnas ķiņķēziņu dzens

1
Elīna Brasliņa. Foto — Jānis Pipars
Anda Burve-Rozīte

Ienākusi vizuālajā mākslā kā franču filoloģe, ilustratore un animācijas māksliniece Elīna Brasliņa drīz kļuva par vienu no pieprasītākajām profesionālēm. Nu tapusi viņas pirmā animācijas pilnmetrāžas filma Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi

Tā ir piesardzība, kas mani vajā, gaidot interviju ar Elīnu Brasliņu. Esmu izšķirstījusi viņas veidotās bērnu grāmatas, noskatījusies jaunās animācijas filmas videoreklāmu, un ir skaidrs, ka vajadzīga liela iedziļināšanās, cilvēku pazīšana, novērojot un iztēlojoties, lai bērnu literatūru piesātinātu spilgtiem, daudzveidīgiem tēliem.

Pēc kā Elīnai izskatīšos es? Ieminos — pēc zaķa? Žurkuļa? Viņa skanīgi smejas: «Man patīk tava frizūra — tā elektrizējas, un aizmugurē ir mazs čupčiks. Man pašai tā bieži ir.» Viņa atzīstas, ka ievēro sīkas detaļas, ko cilvēki, kas nav saistīti ar ilustrācijas pasauli, iespējams, nepamana. Kad brauc ar tramvaju no dzīvesvietas Ķengaragā uz centru, viņa vēro. «Cilvēki ir ļoti interesanti. Nesen kāds veda kaķi no veterinārārsta — ieziestām, krēmīgām ausīm, visu ceļu tas ņaudēja. Šis audiovizuālais fragments man iegūlās atmiņā. Iespējams, nākotnē, kad zīmēšu kādu ainiņu, fonā būs kaķis ar ieziestām ausīm.»

Līdzās Reinim Pētersonam bērnu grāmatu ilustrāciju pārzinātāji Elīnu min kā vienu no topa māksliniekiem Latvijā, kuri spēj strādāt ne tikai radoši vērienīgi, bet arī ātri un daudz, nezaudējot kvalitāti un ieinteresētību darbā. Gadā divas trīs grāmatas — tas ir daudz, bet Elīna spēj to paveikt.

Jaunās ilustratores pirmais mēģinājums bērnu literatūrā notika pirms pieciem gadiem: viņa zīmēja izdevniecības Zvaigzne ABC izdotajai Lūcijas Strautas grāmatai Ola, kura negribēja krāsoties. Vēlāk tapa darbs Liels un mazs bilžu grāmatu sērijā Bikibuks. Drīz pēc tam arī ilustrācijas izdevniecības Neputns grāmatu sērijai Mākslas detektīvi — Luīzes Pastores stāstiem. Šajās grāmatās bērni iepazīst izcilu latviešu mākslinieku darbus ar mazo detektīvu Teo, Pogas un takšeļa Komata palīdzību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu