Jahta, Klods Monē un caurspīdīgas klavieres • IR.lv

Jahta, Klods Monē un caurspīdīgas klavieres

No izmeklētājiem bēguļojošajam zaglim konfiscēta jahta
Elizabete Harisa un Aleksandra Stīvensone, © The New York Times News Service

Izmeklētāji šķetina vienu no lielākajiem kleptokrātijas skandāliem pasaulē — miljardu izzagšanu no Malaizijas attīstībai dibināta fonda. Nauda tērēta dārgiem privātiem pirkumiem

Van Goga un Monē gleznas tagad atrodas drošā seifā Šveicē. Oskara statuete, kuru savulaik pasniedza aktierim Marlonam Brando, ieslēgta noliktavā Teksasā. Šos dārgumus atgūt bija salīdzinoši viegli.

Taču, kad Bali salā beidzot tika arestēta 250 miljonus dolāru dārga jahta, amerikāņu izmeklētāji to nevarēja tā vienkārši atstāt ostā, un nācās meklēt jaunu apkalpi. Bet, kad arestēja 35 miljonus dolāru vērtu privāto Bombardier lidmašīnu, gandrīz 25 tūkstoši bija jāsamaksā par tās dzinēju pārbaudi. Un tagad neviens nezina, ko īsti darīt ar caurspīdīgām klavierēm, kas atrodas slavenas supermodeles mājās Losandželosā. Vienkārši iznest nav iespējams — durvis par šauru.

Visas šīs lietas un vēl daudzas citas savulaik iegādājās ekstravagants malaiziešu finansists Džo Lovs. Izmeklētāji apgalvo, ka viņš iemanījies caur Malaizijas valdības dibinātu investīciju fondu izsūknēt 4,5 miljardus dolāru, nodarbojoties ar prātam neaptveramu iepirkšanos. Tagad šī lieta tiek uzskatīta par vienu no lielākajiem kleptokrātijas skandāliem pasaulē. Un galveno izmeklēšanu veic nevis malaizieši, bet amerikāņi.

Valsts izzagšanas vēriens bijis tik plašs, ka visa lielā laupījuma meklēšana un atgūšana pārvērtusies par sarežģītu starptautisku operāciju. Iepazīstoties ar tiesas dokumentiem un intervējot iesaistītās personas, nojaušams, ka izmeklēšanā iesaistīti ne tikai amerikāņi un malaizieši, bet arī vairākas citas valstis, to skaitā Šveice un Luksemburga.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu