ES ievieš jaunas sankcijas pret Irānu • IR.lv

ES ievieš jaunas sankcijas pret Irānu

Nīderlandes ārlietu ministrs Stefs Bloks sarunā ar žurnālistiem skaidro, ka ir nopietnas aizdomas par Irānas specdienestu saistību ar divu Nīderlandes pilsoņu noslepkavošanu Almērā. Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) ieviesusi jaunas sankcijas pret Irānu, kas spēkā stājas 9. janvārī, ziņo Dw.de. Tās ietver aizliegumu iebraukt ES un visu aktīvu iesaldēšanu ES valstīs.

Kā otrdien sociālajos tīklos paziņoja Dānijas ārlietu ministrs Anderss Samuelsons, sankcijas vērstas pret Irānas specdienestiem sakarā ar to “noziedzīgajiem nolūkiem Eiropas teritorijā”. Tās būs “spēcīgs ES signāls, ka mums tāda uzvedība Eiropā nav pieņemama,” norāda ministrs.

Savukārt Nīderlandes valdība paziņoja, ka ES ieviesusi sankcijas pret Irānas Informācijas ministriju, kas ir atbildīga par specdienestu darbību, kā arī saistībā ar diviem irāņiem. Paziņojumā teikts, ka specdienesti gatavojuši uzbrukumus ES teritorijā.

Pērnā gada jūlijā Beļģijā tika aizturēti divi cilvēki, kuri plānoja teroraktu Irānā aizliegtas organizācijas pasākumā, kurā pulcējās 25 tūkstoši cilvēku. Septembra beigās, kā ziņoja Dānijas specdienests, tika novērsts uzbrukums irāņu grupai, kuri dzīvo Dānijā un vēlas sava dzimtā reģiona neatkarību no Irānas varas. Abos šajos gadījumos specdienesti vainoja Irānas drošības dienestus. Savukārt Teherāna noliedza iesaisti noziegumu plānošanā.

Brisele sagaida, ka Irāna sadarbosies, lai atrisinātu neskaidros jautājumus un palīdzēs izmeklēšanas iestādēm. Nīderlandes drošības dienestam arī esot pamatotas aizdomas, ka Irāna ir vainojama uzbrukumos diviem Irānas izcelsmes Nīderlandes pilsoņiem, kuri ir kritizējuši Teherānu. Incidenti notikuši 2015. gadā Almērā un 2017. gadā Hāgā. Savukārt 2018. gada vasarā Irānas vēstnieks ticis izsaukts uz Nīderlandes Ārlietu ministriju un pēc tam divi Irānas vēstniecības darbinieki tika izsūtīti no valsts.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu