Ļaunums ir ļaunums • IR.lv

Ļaunums ir ļaunums

2
Stīvens Kotkins. Foto — Jānis Pipars
Pauls Raudseps

Prinstonas Universitātes profesors Stīvens Kotkins ir uzrakstījis Staļina biogrāfijas pirmās divas daļas — kopumā gandrīz 2000 lappušu —, un darbs vēl nav beidzies. Intervijā viņš skaidro, kāpēc marksisms vienmēr noved pie terora un kāpēc par auksto karu atbildīgs ir Hitlers

Stīvens Kotkins (Stephen Kotkin) šobrīd ir vadošais Rietumu eksperts par staļinismu. Akadēmiskajās aprindās viņam šo vietu nodrošināja 1995. gadā iznākusī grāmata Magnetic Mountain (Magnētiskais kalns), kas stāsta par 30. gadu padomju superprojektu — mērķi izveidot pasaules lielāko tēraudlietuvi Urālu kalnu pakājē, tukšā vietā, kas izauga par pilsētu ar nosaukumu Magņitogorska. Pēc PSRS sabrukuma pieejamos arhīvos un intervijās balstītais pētījums deva ieskatu staļinisma ikdienā, kuru līdz tam laikam Rietumos nevarēja, bet PSRS nedrīkstēja uzrakstīt.

2014. gadā iznāca pirmais no Kotkina sarakstītās monumentālās Staļina biogrāfijas trim sējumiem, kura arī balstās līdz 90. gadu sākumam nepieejamos avotos. Gandrīz 1000 lappušu garā Staļins: Varas paradoksi, 1878—1928 bija starp trim finālistiem prestižajai Pulicera prēmijai par gada labāko biogrāfiju. 2017. gadā iznāca otrais sējums, tikpat biezs kā pirmais, un Kotkins pašlaik raksta biogrāfijas trešo, noslēdzošo daļu.

Pat tik apjomīgos darbos nevar aplūkot visu. Notikumi partijas piramīdas galvgalī un Staļina ārpolitika Kotkinu nodarbina visvairāk, padomju tautību politika viņu interesē maz. Tomēr nav šaubu, ka vēl daudzus gadus viņa kapitālie darbi būs stūrakmens izpratnei par staļinismu.

Decembrī pētnieks ieradās Rīgā, lai sniegtu ikgadējo Jesajas Berlina piemiņai veltīto lekciju. Ar Kotkinu būtu daudz, par ko runāt, tomēr viņa viedoklis par mūsdienu politiku šķiet mazāk interesants nekā ieskats tematā, par kuru viņa zināšanas ir dziļākas nekā gandrīz jebkuram citam cilvēkam — par Staļinu un viņa izveidoto režīmu. Par to arī šī intervija.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu