Pasaulē laimīgākā pilsēta • IR.lv

Pasaulē laimīgākā pilsēta

3
Kora nodarbība Kauniainenas Pieaugušo izglītības centrā. Foto — The New York Times
Patriks Kingslijs, © The New York Times News Service

Auksti, tumšs un trūkst automašīnu stāvvietu. Bet kā šai Somijas pilsētai izdevies kļūt par laimīgāko pasaulē?

Janam Matlinam tā bija slikta diena. Vismaz par sliktu to uzskatītu Kauniainenā. Torīt viņš ar auto aizbrauca līdz pilsētas dzelzceļa stacijai un neapmierināts secināja, ka stāvvieta jau pilna. Saīdzis piezvanīja vietējai avīzei un ierosināja uzrakstīt mazu rakstiņu par to, ka pilsētas centrā trūkst automašīnu stāvvietu. Liels bija Matlina izbrīns, kad nākamajā avīzes numurā tas bija galvenais raksts pirmajā lappusē. «Mums te ir diezgan maz problēmu,» secina vīrietis, kas ir partneris privātā kapitāla firmā. «Varbūt todien viņiem nebija citu svarīgāku ziņu, par ko rakstīt.»

Lūk, tāda pievilcīga dzīve valda mazajā un turīgajā Kauniainenā. Pērn ANO Ilgtspējīgas attīstības risinājumu tīkla ziņojumā Somija tika atzīta par pasaulē laimīgāko zemi 156 valstu kopvērtējumā. Savukārt tam sekojošā citā pētījumā tika noskaidrots, ka Somijā visapmierinātākie ar savu dzīvi ir tieši 9600 Kauniainenas iedzīvotāju. Kad pilsētas mērs Kristofers Masara pajokoja, ka «mēs esam laimīgākā vieta pasaulē», šis apzīmējums ātri pielipa.

Daži somi bija pārsteigti, citi — pat nelaimīgi.

Globālajā apziņā valda stereotips, ka somi ir melanholiski un introverti cilvēki, kuriem diemžēl piemīt arī lielāka nosliece uz pašnāvību nekā citviet pasaulē. Šim stereotipam daļēji piekrīt arī paši somi: ja uz ielas jums uzsmaida svešinieks, tad viņš ir vai nu piedzēries, vai ārzemnieks, vai arī vienkārši traks. Tā teikts populārā parunā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu