Internetā publicē "čekas maisus" • IR.lv

Internetā publicē “čekas maisus”

3
Daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem "čekas maisiem" publiskota interneta vietnē "kgb.arhivi.lv". Foto: Paula Čurkste, LETA

Ceturtdien interneta vietnē “kgb.arhivi.lv” publiskota daļa no bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentiem jeb tā dēvētajiem “čekas maisiem”.

Šogad publicējamās dokumentu grupas pieejamas Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) tīmekļvietnē, kurai var piekļūt no LNA centrālās mājas lapas “www.arhivi.gov.lv” sadaļas “Aktualitātes” vai sadaļas “Virtuālās izstādes un digitālie resursi”. Speciālās digitālo resursu vietnes adrese ir “kgb.arhivi.lv”.

Atsevišķā sadaļā ir pieejami palīgmateriāli un tehniskie skaidrojumi, ar kuriem interesenti tiek aicināti iepazīties pirms dokumentu aplūkošanas. Piemēram, grafikā ir aplūkojama VDK struktūra, skaidroti dokumentos atrodamie saīsinājumi, aģentu alfabētiskās kartotēkas būtība, publiskots 1983.gadā pieņemtais nolikums par aģentūras aparātu un uzticības personām, kā arī 1983.gadā apstiprinātā VDK aģentūras uzskaites un reģistrācijas kārtība.

Galvenajā – Dokumentu – sadaļā ir četras apakškategorijas – VDK darbinieku tālruņu grāmata, kas satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, VDK ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēka, VDK aģentūras alfabētiskā kartotēka un VDK aģentūras statistiskā kartotēka. Atverot katru no tām, ir īsi skaidrota publiskoto dokumentu būtība, tai skaitā tajos atrodamā informācija.

Pirmie bijušās VDK dokumenti ir pieejami attēlu veidā un nav iespējama to meklēšana vai cita tamlīdzīga apstrāde. Piemēram, VDK ziņotāju kartītes aplūkojamas alfabētiskā kārtībā attēlu veidā, tās savulaik aizpildītas rokrakstā, krievu valodā un tajās atrodams visai maz informācijas – ziņotāja vārds, uzvārds, segvārds, atsevišķi personas dati, atbildīgā VDK nodaļa u.tml., bet nav informācijas par reālo ziņotāja darbību.

Komentāri (3)

J.šveiks 22.12.2018. 23.14

http://agonia-ru.com/archives/2795
šitas krieviem būs piz’*ec

0
0
Atbildēt

1

    QAnon > J.šveiks 23.12.2018. 03.48

    Ar krieviem skaidrs, bet kas sagaida Savicka apteksnes, Meļņika kājslauķi, Korena rokaspuisi un pārējos, bez kuriem krievu pasaule šeit nejustos tik komforti?

    0
    0
    Atbildēt

    0

QAnon 20.12.2018. 21.54

Nolādētie čekas kalpi, kuri līdz šim fanātiski sargāja maisus, ir parūpējušies, lai bailes, ka informācija par interesentiem tiks nodota Antonijas ielas namam, cilvēkus atbaidītu no iepazīšanās ar to saturu.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu